Ministerul Finanțelor pregătește o nouă lovitură pentru bănci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Finanțelor pregătește o nouă lovitură pentru bănci

Economie 17 Ianuarie 2019 / 11:18 693 accesări

Ministerul Finanţelor are pregătită în sertar o nouă prevedere care va afecta sistemul bancar: provizioanele bancare nu vor mai fi deductibile fiscal decât în momentul în care se înregistrează o pierdere fie pe credit, fie pe un activ financiar, scrie, miercuri, Ziarul Financiar (ZF).

Bancherii ştiu că la Finanţe se discută despre acest lucru şi se aşteaptă ca această măsură să iasă pe piaţă în următoarele săptămâni.

În joc sunt provizioane bancare de 20 de miliarde de lei, care au fost constituite de bănci de-a lungul anilor fără ca pierderile să fie înregistrate.

În acest moment, o bancă poate să înceapă să îşi constituie provizioane deductibile fiscal integral dacă consideră că un credit va avea probleme sau dacă un activ financiar are o valoare mai mică decât cea de achiziţie.

În cazul în care această prevedere va intra în vigoare, băncile vor fi nevoite să treacă provizioanele pe partea de venituri, ceea ce le va mări acum profitul, dar vor fi afectate ulterior atunci când un credit va sări în aer şi vor fi nevoite să înregistreze direct pierderea, dintr-o dată.12
Pagina a fost generata in 0.1342 secunde