Ministerul Mediului anunță că Programul ”Rabla” va începe pe 26 aprilie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Mediului anunță că Programul ”Rabla” va începe pe 26 aprilie

Administrație, Lifestyle 21 Aprilie 2021 / 18:32 881 accesări
Ministrul Tánczos Barna

Ministrul Tánczos Barna

Începând cu 26 aprilie se deschid sesiunile de înscriere pentru Rabla Clasic și Rabla Plus 2021.

"În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm este dublu faţă de cel din 2020. A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească”, a spus ministrul Tánczos Barna cu ocazia lansării celor două programe.

Evenimentul a avut loc în fața sediului MMAP și a marcat, de asemenea, startul etapei finale a competiției Best Electric Car în Romania 2021, organizată în premieră de AutoExpert Media care a prezentat modelele electrice participante în competiție.

Programul Rabla Clasic are un buget de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, și vine cu modificări importante privind prima de casare și valoarea ecobonusurilor. Prima de casare se majorează de la 6.500 de lei la 7.500 de lei.

Programul Rabla Plus 2021 are cel mai mare buget de până acum, 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut. Se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric, vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO_2/km NEDC în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă și cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO_2/km NEDC în regim de funcționare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO_2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO_2/km WLTP în regim de funcționare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziționarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou. Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

Ministerul Mediului a mai anunțat că Programele Rabla Clasic și Rabla Plus se adresează inclusiv motocicletelor.

În programul Rabla Clasic, pentru achiziția unei motociclete noi, oferim o primă de casare de 5500 lei (față de 3500 lei anul trecut) în schimbul casării oricărui autoturism mai vechi de 8 ani.

Tot 5500 de lei este și valoarea ecotichetului pentru achiziția unei motociclete 100% electrice, prin programul Rabla Plus, acesta nefiind însă condiționat de casarea unui vehicul vechi.

Dacă, însă, beneficiarul deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze o motocicletă electrică, atunci valorile se cumulează, beneficiul final fiind de 11.000 lei.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2031 secunde