Minivacanţă de 4 zile, pentru salariaţi, în aprilie. În ce perioadă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai mult timp liber

Minivacanţă de 4 zile, pentru salariaţi, în aprilie. În ce perioadă

Social 11 Martie 2019 / 15:16 2140 accesări

Salariații cu program obișnuit de lucru (luni-vineri) din România, fie ei angajați în mediul privat sau lucrători la stat, se vor bucura, între 26 și 29 aprilie, de o minivacanță de patru zile, cu ocazia Paștelui. Vinerea Mare a devenit zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, încă de anul trecut.

Salariații cu program obișnuit de lucru (luni-vineri) din România, fie ei angajați în mediul privat sau lucrători la stat, se vor bucura, între 26 și 29 aprilie, de o minivacanță de patru zile cu ocazia Paștelui. Astfel, pe lângă prima și a doua zi de Paște, salariații vor beneficia de timp liber și în Vinerea Mare, zi care, începând de anul trecut, a devenit zi liberă. Totuși, nu toți salariații se vor putea bucura de aceste libere, motiv pentru care ei trebuie recompensați de angajatori. Potrivit actului normativ care stabilește zilele în care salariații primesc timp liber, respectiv Codul muncii, prima și a doua zi de Paște sunt zile nelucrătoare de sărbătoare legală. Prima și a doua zi de Paște pică în fiecare an duminică, respectiv luni, ceea ce înseamnă că perioada liberă are trei zile.

Totuși, pentru că lista zilelor libere a fost extinsă anul trecut, minivacanța de care se vor bucura salariații cu program normal de lucru, respectiv de luni până vineri, cu ocazia Paștelui va avea o durată de patru zile. Vă reamintim faptul că Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează anul trecut. Astfel, în perioada cuprinsă între 26 și 29 aprilie 2019, angajații, fie aceștia lucrători la stat sau în mediul privat, vor beneficia de timp liber. În plus, la două zile după încheierea acestei minivacanțe este și 1 mai (Ziua muncii), zi în care, de asemenea, nu se lucrează. Astfel, dacă Guvernul ia decizia de a face punte între aceste zile nelucrătoare, o parte dintre salariații din România ar putea beneficia de o minivacanță mai consistentă, respectiv de una de șase zile.

După cum stabilește legislația momentului, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să se prezinte la muncă chiar și în aceste zile. Este vorba, mai exact, despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității. Atunci când salariații sunt nevoiți să lucreze în zile libere, angajatorii sunt obligați să le acorde compensații. Mai exact, pentru munca prestată în zile nelucrătoare, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.12