„Moştenirea lăsată de tortura americană asupra minţilor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Moştenirea lăsată de tortura americană asupra minţilor“

Externe 09 Octombrie 2016 / 16:35 336 accesări

După ce au fost supuşi unor tratamente agonizante în penitenciare secrete din numeroase ţări ori practicilor coercitive din centrul militar de detenţie de la Guantanamo, mulţi foşti deţinuţi au dezvoltat probleme mentale persistente, atestă documente medicale guvernamentale, dar şi foşti medici civili şi militari, citați de cotidianul ”The New York Times” într-un material intitulat ”Moştenirea lăsată de tortura americană asupra minţilor”. Respectivele documente atestă practicile la care au fost supuşi suspecţii de terorism în cadrul interogatoriilor efectuate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

”Bătăile, privarea de somn, ameninţările şi alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru foştii deţinuţi din centrele speciale ale CIA şi de la Guantanamo”, notează autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink şi James Risen. Cel puţin jumătate din cei 39 de suspecţi deţinuţi în cadrul programului CIA de ”extrădări extraordinare” şi supuşi ”interogatoriilor speciale”, care includeau privarea de somn, stropirea cu apă aproape îngheţată, lovirea de pereţi şi închiderea în cutii asemănătoare cu sicriele, manifestă sindrom de stres post-traumatic, paranoia, depresie sau stări de psihoză. Alte sute de persoane transferate prin centrele secrete ale CIA sau deţinute la Guantanamo - unde au fost supuse tehnicilor de izolare senzorială, segregării, ameninţărilor cu câini ori altor tactici - prezintă afecţiuni psihice. Între timp, aproape toate aceste persoane au fost eliberate.

Potrivit NYT, centrul secret pentru detenţie al CIA din Bucureşti a fost utilizat în perioada 2003-2006, unitatea similară din Polonia a funcţionat în anii 2002-2003, iar cea din Lituania, în 2005-2006. Centre similare ale CIA au funcţionat în Afganistan şi Thailanda. În plus, sute de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în penitenciarul militar american de la Guantanamo, începând din anul 2002. Unul dintre foştii deţinuţi interogaţi, Mohamed Ben Soud, a declarat că a fost supus tehnicii stropirii cu apă aproape îngheţată. Iniţial, a fost supus acestui tratament abuziv în închisoarea CIA din Afganistan. Îşi aminteşte cum era introdus într-o folie de plastic, dezbrăcat, cu mâinile încătuşate deasupra capului. I se turna apă foarte rece pe corp. După detenţia în Afganistan, bărbatul, care acum are 47 de ani, a fost transferat în centre CIA din Thailanda, Polonia, România şi Lituania. La interogatorii, a spus în mod repetat că nu era inamic al SUA. Născut în Libia, fugise în Pakistan în anul 1991 şi se alăturase unui grup islamist care încerca să înlăture administraţia Muammar Gadhafi, aflată la putere în acea perioadă la Tripoli. La interogatorii, a negat permanent că ar avea vreo legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaida sau cu liderul de atunci al organizaţiei, Osama bin Laden. În anul 2004, Mohamed Ben Soud a fost transferat de SUA în Libia, iar din anul 2011 este liber. ”Nu există niciun dubiu că aceste tehnici speciale de interogare au fost absolut incompatibile cu valorile americane, iar efectele generează provocări de durată pentru noi, ca ţară şi pentru indivizii implicaţi”, a admis Ben Rhodes, adjunct al consilierului prezidenţial american pentru Siguranţa Naţională.

Administraţia SUA nu a evaluat efectele psihologice pe termen lung ale tehnicilor extraordinare de interogare care au fost aplicate în contextul combaterii terorismului. Întrebat despre consecinţele psihice pe termen lung, un purtător de cuvânt al Pentagonului a transmis că deţinuţii au fost trataţi uman şi au avut acces la servicii medicale excelente. CIA a refuzat să facă vreun comentariu.12
Pagina a fost generata in 0.2089 secunde