Nemulțumit de serviciile de transport în comun? Fă-le tu regulile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consultare publică

Nemulțumit de serviciile de transport în comun? Fă-le tu regulile!

Administrație 08 Mai 2018 / 18:51 2089 accesări

În mod normal, transportul în regim maxi-taxi este o modalitate alternativă de deplasare în oraș. Faptul că microbuzele circulă pe alte rute decât autobuzele RATC i-a încântat, în primă fază, pe locuitorii nevoiți să facă naveta. Doar că, în timp, lucrurile nu au mers atât de bine cum ar fi trebuit. În ultima vreme, reclamațiile împotriva firmelor de transport în regim maxi-taxi au curs neîncetat. În plus, de ceva timp, s-a tot vehiculat ideea că acest tip de transport va dispărea până anul viitor. Până când se vor așeza lucrurile, Primăria a lansat spre dezbatere publică un proiect de modificare a capitolului de sancțiuni din regulamentul de organizare a serviciilor regulate de transport public local de călători.

În mod normal, transportul în regim maxi-taxi este o modalitate alternativă de deplasare în oraș. Faptul că microbuzele circulă pe alte rute decât autobuzele RATC i-a încântat, în primă fază, pe locuitorii nevoiți să facă naveta. Doar că, în timp, lucrurile nu au mers atât de bine cum ar fi trebuit. În ultima vreme, reclamațiile împotriva firmelor de transport în regim maxi-taxi au curs neîncetat. Constănțenii s-au plâns de nenumărate ori de condițiile din mijloacele de transport. Lipsa unor condiții minime de confort și siguranță (scaune stricate sau inexistente, înghesuiala prea mare), precum și nerespectarea regulilor de circulație (oprit în intersecții sau în dreptul trecerilor de pietoni, șoferi care vorbesc la telefon sau numără bani în timp ce conduc) sunt doar câteva probleme reclamate de cetățeni. De altfel, neregulile au devenit evidente în momentul în care au avut loc mai multe accidente provocate de șoferii de maxi-taxi, soldate cu victime din rândul călătorilor. În ultima vreme, s-a tot vehiculat ideea că acest tip de transport va dispărea până anul viitor. În ianuarie, primarul Decebal Făgădău a anunțat că serviciile de maxi-taxi vor dispărea din 2019, iar singura companie de transport în comun din Constanța va fi compania care va lua locul RATC. „În acordul pe care l-am semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este prevăzut faptul că vom primi asistență de specialitate inclusiv pentru reconfigurarea traseelor și a rutelor. Asta înseamnă că, după reorganizarea RATC, vom analiza ce rute vor fi preluate de compania care va lua locul Regiei. Dacă rămân rute disponibile, pentru că mă îndoiesc de faptul că societatea care va lua locul RATC va putea acoperi toate traseele, vom organiza o licitație. Evident, vom impune prestatorului condiții foarte stricte în ceea ce privește siguranța călătorului, iar lucrurile nu vor mai fi ca acum”, a declarat Făgădău, în cadrul unei emisiuni ce a fost difuzată la Neptun TV. Doar că reorganizarea RATC merge destul de greu, ceea ce înseamnă că vom fi nevoiți în continuare să suportăm stilul maxi-taxi.

MODIFICAREA REGULAMENTULUI, ÎN CONSULTARE PUBLICĂ

Până când se vor așeza lucrurile, Primăria a lansat spre dezbatere publică un proiect de modificare a capitolului de sancțiuni din regulamentul de organizare a serviciilor regulate de transport public local de călători. Printre regulile cuprinde în documentul lansat spre dezbatere publică se numără cea potrivit căreia constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se facedirect de către agentul constatator și se poate realiza și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. În cazul contravențiilor constatate cu ajutorul unor mijloace tehnice, procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii acestuia, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori. Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 2.500 de lei, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii. Nu în ultimul rând, obstrucţionarea controlului efectuat în conformitate cu reglementările prezentei hotărâri, prin orice mijloace sau metode, precum şi refuzul prezentării documentelor solicitate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 de lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice, dacă faptele nu se încadrează în alte prevederi legale.

SPUNE-ȚI PĂREREA!

Proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Poliției Locale Constanța, din strada Amzacea nr. 13, pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „Transparență decizională”. Până la data de 14 mai se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Acestea pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Poliției Locale din str. Amzacea nr.13. De asemenea, opiniile se mai pot trimite prin fax, la nr. 0241/484.220 sau prin email, la adresa mugurel.petcu@primaria-constanta.ro. Materialele transmise vor purta mențiunea „Recomandare la proiectul de modificare și completare a HCL nr. 44/2004 privind serviciile regulate de transport public local de călători”.



Ştiri recomandate

12