Parcul de la Casa de Cultură își schimbă denumirea?! Vezi cum se va numi și cine a propus!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La propunerea Universității „Andrei Șaguna“

Parcul de la Casa de Cultură își schimbă denumirea?! Vezi cum se va numi și cine a propus!

Administrație 01 Noiembrie 2017 / 08:35 2804 accesări

Luând aminte că mai sunt numai două luni înainte ca România să intre în anul centenarului ce se împlineşte de la Marea Unire, Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa (UAȘ) a propus Consiliului Local Municipal și primarului Decebal Făgădău un gest simbolic prin care Dobrogea să marcheze un preludiu al manifestărilor festive ale anului 2017: acordarea denumirii TRIANON parcului de la Casa de Cultură, parc aflat în faţa Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”. „Acest demers va evidenţia rolul crucial pe care Regina Maria, supranumită Regina Marii Uniri, l-a avut în semnarea la Trianon, în 4 iunie 1920, a unui tratat favorabil României, tratatul ce consfinţea, după negocieri aprige, Unirea de la 1 Decembrie 1918 a Transilvaniei cu România“, transmit reprezentanții Universității.

Argumentul principal este reprezentat de faptele istorice: eroismul şi spiritul de sacrificiu dovedite de Regina Maria în Primul Război Mondial, intuiţia sa care a făcut-o să intervină decisiv în momentele importante ale conflictului, acțiunea diplomatică persuasivă şi eficientă, într-o etapă de impas în negocierea ce a precedat semnarea Tratatului de la Trianon, din vara anului 1920.

Aspectele istorice invocate şi multe altele au fost expuse în lucrarea „Maria – Regina Marii Uniri”, editată de Universitatea „Andrei Șaguna” și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în anul 2013, la împlinirea a 75 de ani de la trecerea în lumea arhanghelilor neamului a Alteței Sale Regale Maria de România, cu acest prilej fiind emisă și medalia omagială ce poartă chipul reginei.

„Denumirea TRIANON acordată parcului ar sublinia şi legătura, prea puţin cunoscută sau conştientizată de contemporani, dintre cele două provincii istorice ale României Mari, Transilvania și Dobrogea, populația românească din Dobrogea fiind puternic reprezentată de urmașii mocanilor transilvăneni, a căror stabilire pe aceste meleaguri a fost favorizată de transhumanță“, au mai precizat reprezentanții instituției.

Iniţiativei Universităţii „Andrei Şaguna” de a acorda parcului de la Casa de Cultură numele TRIANON i s-au alăturat Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” şi Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, situat în vecinătate.

Odată cu această solicitare, UAȘ a depus și o primă listă de semnături ale celor ce susţin iniţiativa, cu precizarea că acţiunea de strângere de adeziuni continuă şi va avea ca rezultat depunerea ulterioară a altor liste.

Petiția adresată CLM și Primarului Constanței a fost depusă marți, 31 octombrie 2017, la numai două zile de la împlinirea a 142 de ani de la nașterea Reginei Marii Uniri.



12