Parlamentul Macedoniei a aprobat noul guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parlamentul Macedoniei a aprobat noul guvern

Externe 01 Iunie 2017 / 08:03 353 accesări

Parlamentul Macedoniei a aprobat miercuri, cu o 62 de voturi pentru, 44 împotrivă și 5 abțineri, un nou guvern, condus de prim-ministrul social-democrat Zoran Zaev, informează Reuters.

Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului de la Skopje, Talat Xhaferi, reprezentant al minorității albaneze, aliată cu partidul SDSM al premierului. În noul cabinet, albanezii — care au o pondere de o treime în populația Macedoniei — au primit șapte din cele 25 de portofolii ministeriale.

Noul guvern ar putea reprezenta soluția pentru ieșirea Macedoniei dintr-o criză politică declanșată în 2015 și ar putea relua apropierea țării de Uniunea Europeană și de NATO, apreciază Reuters.

La alegerile din 11 decembrie anul trecut, formațiunea de dreapta VMRO-DPMNE a obținut cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a alcătui o majoritate parlamentară. Președintele Gjorge Ivanov a refuzat inițial să îl desemneze ca premier pe Zaev. Pe 28 aprilie, după ce noua majoritate condusă de social-democrați l-a votat pe Xhaferi la conducerea forului legislativ, manifestanți de dreapta violenți au pătruns în parlament. Incidentul s-a soldat cu rănirea a zeci de protestatari și polițiști, precum și a câtorva deputați, printre care și Zaev.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1839 secunde