Pentagon: Criza din Qatar şi operaţiunile militare americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentagon: Criza din Qatar şi operaţiunile militare americane

Externe 07 Iunie 2017 / 15:23 680 accesări

Operaţiunile militare americane în Qatar „nu sunt afectate” de criza din jurul acestui stat-cheie pentru dispozitivul militar american în Orientul Mijlociu, stat în prezent izolat de alte ţări din Golf şi criticat de preşedintele SUA, Donald Trump, informează AFP. „La nivelul operaţiunilor militare nu a existat impact”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, în cadrul unui briefing, scrie agerpres.ro. Qatarul a jucat un rol central în dispozitivul militar american în Orientul Mijlociu, cu aproape 10.000 de militari americani desfăşuraţi în această ţară.

Cea mai mare parte dintre aceşti militari fac parte din unitățile US Air Force instalate la baza aeriană din Al-Udeid, care comandă toate operaţiunile americane din Orientul Mijlociu, inclusiv operaţiunile aeriene ale coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic.

Pe plan operaţional, baza este o importantă platformă pentru avioanele de realimentare KC-135, bombardierele grele, avioanele de transport, avioanele de recunoaştere şi de supraveghere ce operează în regiune.

Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemenul, precum şi Insulele Maldive au anunţat luni că rup orice relaţie cu Qatarul, acuzat că „susţine terorismul”, decizie care a avut efectul unui seism în regiune.

Reamintim că, marţi, preşedintele american, Donald Trump, a acuzat şi el Qatarul, aliat al SUA, că îi finanţează pe extremişti, părând să se poziţioneze de partea Arabiei Saudite şi a ţărilor prietene care au rupt relaţiile cu acest emirat bogat în resurse de gaz. El i-a cerut regelui Salman al Arabiei Saudite să îndemne la unitate în Golf, pe fondul escaladării disputei privind sprijinul oferit de Qatar militanţilor islamişti, infomează BBC, citează Mediafax. Un Oficial al Casei Albe a declarat că "mesajul său a fost că avem nevoie de unitate în regiune pentru a combate ideologia extremistă şi finanţarea terorismului". Anterior, liderul de la Casa Albă a subliniat că iniţiativa Arabiei Suadite de a izola Qatarul ar putea marca "începutul sfârşitului ororii terorismului".12