Perspectivele de politică externă ale UE pentru anul 2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Perspectivele de politică externă ale UE pentru anul 2007

Externe 31 Martie 2007 / 00:00 627 accesări

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă a anunţat în faţa europarlamentarilor, că s-a întîlnit, recent, atît cu preşedintele, cît şi cu premierul ucrainean, cu care a discutat despre atenţia ce ar trebui acordată conflictelor din regiune, inclusiv celui transnistrean. Javier Solana a precizat că a discutat despre reformele şi stabilitatea constituţională a ţării, rămase nerezolvate pînă în prezent. Discuţiile s-au concentrat, de asemenea, pe atenţia ce ar trebui acordată, împreună cu Rusia, conflictelor din regiune, inclusiv celui din Transnistria. Referitor la Belarus, Javier Solana a declarat că sprijină pe deplin poziţia cancelarului german Angela Merkel.

Zona Balcanilor a revenit în discursul lui Javier Solana, care s-a referit la propunerile emisarului special al ONU, Martti Ahtisaari, privind statutul final al provinciei separatiste sîrbe, în sensul unei decizii unanime în cadrul UE. Acesta a promis discuţii în acest sens cu Serbia în fiecare săptămînă pînă la vară. UE se consideră pregătită să trimită o Misiune europeană în Kosovo, cînd rezoluţia ONU va fi aprobată.

Eurodeputaţii au dezbătut, joi, la Bruxelles, perspectivele de politică externă ale UE pentru anul 2007, împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana. Tot joi, Rusia a apreciat că negocierile privind viitorul provinciei Kosovo au fost condamnate să intre în impas, din cauza grabei marilor puteri de a impune un acord. Negociatorul rus pentru Balcani, Vladimir Titov, l-a criticat pe mediatorul ONU pentru că a insistat cu un plan despre care Rusia consideră că încalcă legislaţia internaţională şi nu este sprijinit de toate comunităţile din provincia sîrbă.

Taguri articol


12