Petre Roman și gestul său umanitar pentru ortaci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Minerii din ’90, îmbrăcați și hrăniți de Guvern

Petre Roman și gestul său umanitar pentru ortaci

Social 13 Septembrie 2017 / 16:12 672 accesări

Dosarul în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimişi în judecată, alături de alte 11 persoane, fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii de procurorii Parchetului instanţei supreme, în urma evenimentelor din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, este completat de o dezvăluire șocantă. Conform unui document recent declasificat şi publicat de PressOne, minerii care au devastat Capitala au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi din rezervele Armatei pe perioada șederii în Bucureşti, acțiunea având loc din dispozițiile date de Guvernul României, condus la acea vreme de Petre Roman, la inițiativa ministrului Apărării, Victor Stănculescu. Fostul premier a oferit o explicație hilară, spunând la Europa FM că a fost vorba de un gest umanitar. „Eu, când am văzut care este situația, erau aici, din păcate, au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar era o problemă absolut elementară, pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condiții improprii, în noapte. Pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie... Mă rog, ministrul Stănculescu i-a preluat, au fost duși, li s-a dat hrană. Unii dintre ei erau cu haine rupte și el a spus: Domnule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situația să îi putem trimite înapoi", a spus fostul premier.

Din documentul datat din 18 iunie 1990, reiese că "potrivit dispoziţiilor primite din partea Guvernului României, în perioada 14-17 iunie 1990, Ministerul Apărării Naţionale a asigurat hrănirea unor forţe civile ce au participat la restabilirea ordinii şi liniştii publice în capitala ţării". Actul a fost semnat de generalul-maior Ioniţă Botoş, care a cerut scăderea acestor cantităţi din rezervele Armatei. Anexele documentului cuprind lista cu bunuri care au fost puse la dispoziţia civililor: mâncare, haine, obiecte de igienă personală. Ortacii au primit din partea Armatei hrană (pâine, slănină, cârnaţi, conserve, legume, apă minerală), îmbrăcăminte (salopete, bocanci, lenjerie de corp), precum şi obiecte de igienă personală (săpun, pastă şi periuţe de dinţi, aparate şi pastă de ras). Valoarea totală a inventarului a fost de 866.000 de lei, care, actualizat de PressOne la valoarea de azi, înseamnă 670.000 de euro.

Minerii au venit "să restabilească ordinea şi liniştea publică" la Bucureşti pe 14 iunie dimineaţa şi au părăsit Capitala pe 15 iunie, cu mulţumirile preşedintelui de atunci, Ion Iliescu. Ei i-au bătut pe "golanii" din Piaţa Universităţii, care protestau de aproape două luni împotriva regimului Iliescu, şi au devastat sediile partidelor istorice. În dosar mai sunt inculpate nume grele din acea perioadă: Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru al guvernului interimar al României, Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informații, şi generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.



12