Piaţa imobiliară va fi stabilă după aderare, iar preţurile vor scădea pe termen lung

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Piaţa imobiliară va fi stabilă după aderare, iar preţurile vor scădea pe termen lung

Economie 22 Decembrie 2006 / 00:00 859 accesări

Aderarea României la UE va avea ca efect pe termen mediu şi lung echilibrarea preţurilor pe piaţa imobiliară şi chiar scăderea acestora pe anumite segmente, diminuarea randamentelor ca urmare a concurenţei, precum şi îmbunătăţirea calităţii construcţiilor, spun specialiştii din domeniu. Pe termen scurt, reprezentanţii companiilor imobiliare şi cei ai investitorilor apreciază că pe piaţa imobiliară nu vor interveni modificări semnificative. "În următorul an, aderarea nu va avea mare influenţă asupra pieţei imobiliare. Deja de la intrarea în structurile NATO piaţa imobiliară a cunoscut o dezvoltare din ce în ce mai puternică. Din această cauză, nu este de aşteptat ca preţurile, deja mari pentru terenuri sau pentru locuinţe, să crească din nou semnificativ", a declarat Edmond Bogdan Deşliu, director de ţară al Premiumred România, divizia pentru investiţii imobiliare a Volksbank. El apreciază, însă, că există premisele unei scăderi imediate a preţurilor dacă speculanţii care deţin terenuri cumpărate în vederea unei marcări rapide a profitului vînd masiv, din teama unei eventuale scăderi a preţurilor. "În funcţie de numărul vînzătorilor, ar putea avea loc aşa numitul , ce ar putea conduce la o posibilă scădere a preţurilor pe toată piaţa", a adăugat Deşliu.

Directorul TriGranit Development România, Janos Halasz, apreciază, la rîndul său, că România are foarte multe oportunităţi de investiţii în domeniul imobiliar, care se pot valorifica pe termen lung, în concordanţă cu dezvoltarea întregii infrastructuri şi cu atragerea de finanţări europene. El crede că interesul investitorilor pentru România va creşte în contextul aderării la UE, amplificat şi de anumite decalaje pe care piaţa autohtonă încearcă să le recupereze în această fază. "Speculatorii vor avea de pierdut ca urmare a aşezării preţurilor şi chiar a scăderii acestora pe anumite sectoare, în funcţie de oferta care va exista. Mă refer aici în special la preţurile terenurilor pentru spaţii industriale şi de producţie", a opinat reprezentantul Trigranit România. Pe de altă parte, Mihai Plăeşu, consultant senior în cadrul companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox, a apreciat că principalii indicatori de pe piaţa imobiliară românească se vor apropia, pe termen mediu şi lung, de nivelul celor din statele mai avansate, din regiune. "Pieţele imobiliare din statele care au aderat în 2004 au trecut deja printr-un ciclu de dezvoltare. Dezvoltările moderne au început acolo cu cîţiva ani mai devreme decît pe piaţa românească, iar în momentul integrării pieţele erau deja considerate ca avînd un nivel de stabilitate bun", a arătat Plăeşu.

Cumpărătorii şi chiriaşii, principalii beneficiari

În aceste ţări nu au fost constatate modificări bruşte ale preţurilor imediat după aderare. "Nu întrevedem modificări pe piaţa imobiliară determinate doar de integrare. Există multe proiecte pe toate segmentele pieţei şi este de aşteptat ca dezvoltarea acestor segmente să continue în ritm la fel de accelerat. Aceasta din punctul de vedere al volumului pieţei, fiindcă preţurile vor evalua în funcţie de cererea şi oferta de pe fiecare segment, ca şi pînă acum", a explicat Plăeşu. Reprezentanţii firmelor de profil au identificat avantaje şi dezavantaje, deopotrivă, ale integrării în UE. Creşterea standardelor de calitate a construcţiilor, transparenţa în tranzacţiile imobiliare, precum şi maturizarea pieţei sunt enumerate ca principale avantaje. "Introducerea normelor europene în materie de construcţii, maturizarea pieţei şi o mai bună funcţionare a oficiilor publice, a autorităţilor, sunt principalele avantaje. De aceea, vor avea de cîştigat dezvoltatorii care vor livra imobile de calitate şi vor pierde speculanţii şi ofertanţii de proiecte imobiliare ce nu sunt conforme cu normele europene", a mai spus Deşliu. El consideră că îmbunătăţirea, şi mai ales dezvoltarea infrastructurii, susţinute de fondurile UE, ar putea avea ca efect o "relaxare" a preţurilor terenurilor.

În plus, prin know-how şi programe de promovare a pieţei imobiliare rezidenţiale, acest segment va cunoaşte o dezvoltare puternică, ce va conduce la o scădere a preţurilor, mai ales la apartamentele din blocurile construite înainte de 1989. "Pe un termen mai îndepărtat, de 10-15 ani, o parte din blocurile comuniste vor fi locuite, în mare parte, de clase sociale din ce în ce mai sărace. Avînd în vedere acest lucru, aceste apartamente îşi vor pierde din valoare şi se vor deteriora, iar în final vor fi demolate pentru a face loc noilor spaţii urbane atractive", a afirmat reprezentantul Premiumred. Halasz a arătat că avantajul major al integrării îl reprezintă deschiderea pieţei, în sensul unei mobilităţi mai mari, cu formalităţi reduse. "Vor fi extinse posibilităţile de iniţiativă economică în cadrul spaţiului comun şi vor fi simplificate facilităţile vamale, plăţile şi deconturile financiare. De aceste avantaje vor beneficia toţi jucătorii de pe piaţă, cu efect imediat în creşterea competiţiei pe segmentul imobiliar", a arătat Halasz. În privinţa dezavantajelor, actorii de pe piaţă nominalizează, printre altele, creşterea preţurilor construcţiilor şi migraţia muncitorilor calificaţi din domeniul construcţiilor în străinătate. Principalii beneficiari ai aderării vor fi, în opinia sa, cumpărătorii şi chiriaşii, care vor profita de creşterea şi diversificarea ofertei, precum şi de stabilizarea preţurilor. Printre perdanţi ar putea fi investitorii care trebuie să îşi pondereze aşteptările privind randamentul investiţiilor. Preţurile locuinţelor noi au crescut, în corelaţie cu rata inflaţiei, cu pînă la 7%. O majorare a costurilor s-a înregistrat şi la terenurile agricole. Totuşi, în aceste ţări, preţurile construcţiilor vechi, supraevaluate, au scăzut, împreună cu chiriile pentru spaţiile de birouri care nu fac parte din clasa superioară. O evoluţie dinamică s-a înregistrat şi în construcţiile de baze logistice şi pe segmentul parcurilor industriale.

Taguri articol


12