Plățile electronice versus plățile în numerar – care este cea mai bună alegere?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Plățile electronice versus plățile în numerar – care este cea mai bună alegere?

Economie 14 Aprilie 2020 / 20:00 1638 accesări

De-a lungul istoriei, plățile au fost efectuate în produse, metale prețioase, monede și bani de hârtie. În 2028, au fost realizate peste 44 de miliarde de tranzacții digitale cu o valoare de 34 de trilioane de euro. Astăzi, peste 3, 96 miliarde de persoane (în 2020) preferă să efectueze plățile electronic. În România, BNR a raportat pentru 2019 un număr de 14, 262, 698 de carduri de plată active. La nivel mondial 54% dintre oameni preferă plata cu cardul de debit, 26% cu cardul de credit și doar 14% preferă plata în numerar.

Deținerea unui card și a unui cont bancar le permite oamenilor să acceseze mai ușor un credit de nevoi personale, un descoperit de cont sau un credit ipotecar. În România, un indicator al faptului că sunt preferate în continuare plățile cash este modul de achitare a comenzilor online. Astfel, 1% dintre persoane au plătit prin transfer, 25% online și 74% plata cash la livrarea coletului. Să fie plățile în numerar mai sigure decât plățile electronice?

Digital versus real – care plata este mai avantajoasă?

În condițiile în care infrastructura destinată plăților din mediul rural este aproape absentă, plata cash este în continuare preferată aici. De altfel, multe dintre venituri (pensii, ajutoare sociale, șomaj) se plătesc în numerar. Plățile în magazinele locale se efectuează cash în lipsa POS-urilor. Printre avantajele oferite de plata în numerar se numără:

  • Disponibilitate instant – plata este efectuată imediat și banii sunt disponibili pe loc (nu mai sunt timpi de așteptare, ca la plățile electronice;
  • Nu implică plata unor comisioane la tranzacție, ca în cazul anumitor plăți cu cardul;
  • Nu vei avea tendința de a depăși un buget pentru cumpărături dat fiind faptul că suma în bani este limitată la cât ai în buzunar;
  • Eviți problemele cu bani în cazul apariției unor defecțiuni la ATM-uri sau pe perioada în care se efectuează lucrări de mentenanță la sistemul electronic de plăți;
  • Poți profita de anumite oferte de achiziție dacă dispui de bani în numerar.

Desigur, plata în numerar implică și o gamă ridicată de dezavantaje, precum limitarea de buget sau riscul de furt și pierdere a acestora.

Plățile online beneficiază de o creștere în popularitate, iar acest lucru se datorează și acestor avantaje:

  • Transferuri de bani cu limita ridicată – ceea ce nu este posibil în cazul plăților cash;
  • Banii sunt verificați și nu intervin plăti cu bani falși;
  • Se pot efectua plăti la distanță pentru achiziționarea de buni din întreagă lume – caracteristică globală;
  • Împrumuturile poți fi obținute rapid online, așa cum se arată pe www.credit247.ro, ceea ce permite efectuarea plăților mult mai repede și concomitent;
  • Plățile electronice ajută la evitarea contactului cu banii cash care conțin foarte mulți microbi;
  • Plățile digitale sunt din ce în ce mai simple și pot fi efectuate prin carduri contactless sau direct cu telefonul;
  • Poți ține o evidență a modului de cheltuire a banilor, ceea ce nu este posibil la plățile cash (te ajută să îți întocmești mult mai ușor un plan de economisire și de reducere a cheltuielilor).

Plățile electronice și cele în numerar pot coexista în acest moment. Pe măsură ce omul modern se va deplasa din ce în ce mai puțin și mediul virtual va deveni o a doua realitate, banii electronici vor avea câștig de cauză. Alegerea modului de efectuare a plății depinde de fiecare în parte. Important este să conștientizăm avantajele fiecare metode și să o alegem întotdeauna pe cea corectă și benefică.



Ştiri recomandate

12