Ponta și Iohannis, în bătălia finală pentru Cotroceni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turul I

Ponta și Iohannis, în bătălia finală pentru Cotroceni

Politică 03 Noiembrie 2014 / 00:00 704 accesări

Sătui de cei 10 ani de regim Băsescu, românii au ieșit masiv la vot, ieri, pentru desemnarea celui care va conduce România în următorii cinci ani. Prezența a fost peste așteptări, în condițiile în care ieri a avut loc prima rundă în bătălia pentru Cotroceni. Asaltul final va fi dat în 16 noiembrie. Semnalele bune că românii sunt deciși să-şi exercite dreptul de a vota au fost date încă de la primele ore ale dimineții, la ora 10.00 fiind înregistrată la urne o prezenţă de peste 6,55%, mai bună decât la alegerile din 2009. Tendința s-a păstrat până la ora 19.00, când, la nivel naţional, prezenţa a fost de 48,89%. În 2009, prezenţa la vot la ora 19.00 a fost de 49,9%. La închiderea urnelor, Biroul Electoral Central (BEC) raporta o prezenţă la vot de 52,31%, în condițiile în care, la primul scrutin pentru prezidențialele din urmă cu cinci ani, s-a înregistrat o prezență la urne de 53,52%.

NEREGULI Aşa cum era de aşteptat, incidentele electorale nu au lipsit din meniul alegerilor, multe dintre acestea fiind direcţionate către structurile Ministerului Afacerilor Interne, pentru anchetare. De departe, unul dintre cele mai grave a avut loc la secția 61 din Reșița (județul Caraș-Severin). Atât președintele, cât și vicepreședintele secției au fost ridicați de procurori din cauza dispariției a 400 de buletine de vot. Un alt incident s-a petrecut la secția de votare nr. 166 din comuna Bumbești-Pițic din județul Gorj, unde s-a început o cercetare penală pe numele preşedintelui secţiei pentru neglijenţă în serviciu, după ce acesta a pierdut ştampila de control. Un incident aparte a avut loc în Bistrița-Năsăud, unde o secție de votare din satul Mocod a rămas fără curent electric, cu aproximativ trei ore înainte de începerea scrutinului, după ce o maşină a intrat într-un stâlp de electricitate şi l-a rupt. Angajații Primăriei au adus un generator, astfel că secția de votare a fost deschisă la ora 7.00. Pe de altă parte, un membru al unei secţii de votare din judeţul Suceava a fost preluat de o ambulanță după ce a suferit un atac de epilepsie chiar înainte de deschiderea secțiilor de votare. În județul Mehedinți, la Orşova, o femeie a ajuns la spital cu mai multe leziuni, susţinând că a fost agresată în apropierea unei secţii de votare din Orşova, unde mersese să ducă mâncare reprezentanţilor PSD, de către o altă femeie, membru PNL, care a spus însă că ea a fost cea agresată. O altă situație s-a înregistrat în județul Dâmbovița, unde o femeie s-a plâns că mai multe persoane le oferă bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat. În același județ, un primar este cercetat după ce le-ar fi dat produse alimentare oamenilor, tot în schimbul votului. Un ales local este și în centrul unui scandal din Botoșani, în care un reprezentant al unui partid politic ar fi fost agresat. Probleme minore au fost și în București, unde mai multe secții au rămas fără declarații pe proprie răspundere pentru cei care nu au domiciliul în Capitală. Iar în Ilfov, a fost înregistrat votul celui mai tânăr român: un adolescent de 17 ani. Acesta a profitat de neatenția membrilor comisiei de votare și a reușit să ștampileze un buletin pe care l-a introdus în urnă. S-a ales mai apoi cu dosar penal pentru fraudă la vot. La fel a pățit și un bărbat din Pitești, care a fost prins în timp ce încerca să introducă în urnă două buletine de vot. La nivel național, polițiștii au efectuat sute de filtre pentru a descuraja turismul electoral.

Exit-poll-uri la ora 21.00

La închiderea urnelor, staff-urile de campanie ale principalilor candidaţi aşteptau primele exit-poll-uri pentru a vedea intenţia de vot a românilor. Dacă, în urmă cu cinci ani, distanța dintre primii doi competitori (Traian Băsescu și Mircea Geoană) era de trei-patru procente, acum diferența dintre primii doi clasați în preferințele electoratului este mare, de aproape 10 procente. Interesant este că Ponta și Iohannis vor avea ocazia să-i convingă pe români de ceea ce sunt în stare în patru dezbateri la patru televiziuni.

SOCIOPOL Potrivit exit-poll-ului realizat de SOCIOPOL, prezentat de Antena 3, la ora 21.00, pe primul loc în preferințele electoratului se afla Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) - 40,5%, urmat de Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) - 30,7%, pe locul 3 - Călin Popescu Tăriceanu (independent) - 5,5%, pe locul 4 - Elena Gabriela Udrea (Partidul Mişcarea Populară) - 5,3%, pe locul 5 - Monica Macovei (independent) - 4,5%, pe locul 6 - Kelemen Hunor (UDMR) - 4%, pe locul 7 - Dan Diaconescu (Partidul Poporului) - 3,6%, iar pe locul 8 - Corneliu Vadim Tudor (PRM) - 3%.

ARP În sondajul realizat de Agenția de Rating Politic, valabil pentru ora 19.00, Victor Ponta ocupă primul loc, cu 38,2%, iar pe locul 2 - Klaus Iohannis, cu 32,1%. Cei doi sunt urmați de Elena Udrea - 6%, Călin Popescu-Tăriceanu - 6%, Monica Macovei 6%, Kelemen Hunor - 4,3%, Corneliu Vadim Tudor - 2,2%, Dan Diaconescu - 1,9%, Teodor Meleșcanu - 1,3%.

CSCI De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului CSCI, difuzat de România TV, valabil pentru ora 19.00, Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 40%, fiind urmat de Klaus Iohannis, cu 31%, Călin Popescu-Tăriceanu - 6%, Monica Macovei - 5%, Elena Udrea - 5%, Dan Diaconescu - 4%, Kelemen Hunor - 4%.

IRES În fine, conform rezultatelor exit-poll-ului IRES, difuzat de Digi24, valabil la ora 19.00, Victor Ponta, a obținut 41,5% din voturi, în timp ce Klaus Iohannis are 31,2% din sufragii, iar Călin Popescu-Tăriceanu are 5,3%. Potrivit rezultatelor difuzate de Digi 24 la ora 21.00, Elena Udrea a câştigat 5,1% din voturi, iar Monica Macovei - 4,5% din voturi.

Acestea sunt doar estimări ale sondajelor de opinie. BEC va publica rezultatele finale din primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 în cel mult 48 de ore de la închiderea urnelor de vot. În acest timp, Birourile Electorale Judeţene şi Birourile Electorale din străinătate vor trimite numărătoarea voturilor spre BEC, care va centraliza voturile şi va da, mai întâi, rezultate parţiale, apoi pe cele finale.

Reacțiile primilor clasați

Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a declarat aseară, după închiderea urnelor și mediatizarea rezultatelor exit-poll-urilor, că este mândru că mulţi români au avut încredere în proiectul său de preşedinte, menţionând că în următoarele două săptămâni se va adresa tuturor românilor, pentru că se simte responsabil pentru toţi. Ponta a precizat că mâine se va întâlni cu reprezentanții coaliției de guvernare, iar împreună vor anunța persoana sau persoanele care pot conduce ”un guvern al României pe baza proiectului USL”.

Şi candidatul ACL, Klaus Iohannis, s-a declarat mulţumit de rezultatul alegerilor prezidențiale, care arată că se produce schimbarea. Iohannis a avut un discurs agresiv, apreciind că au rămas în confruntarea din turul al doilea doi candidați: el și Victor Ponta, astfel că românii vor avea de ales între ”România lucrului bine făcut și România lucrului prost făcut”.

Candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat, la rândul său, după închiderea procesului electoral, că voturile pe care le-a primit în primul tur înseamnă o anumită obligaţie, astfel că, după o consultare a structurilor de conducere din PLR, se va lua o hotărâre privind votul pentru turul II.



12