PREMIERĂ la Spitalul Județean Constanța! Pacientă de 90 de ani salvată! Vezi detalii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PREMIERĂ la Spitalul Județean Constanța! Pacientă de 90 de ani salvată! Vezi detalii!

Sănătate 18 Decembrie 2018 / 16:15 3650 accesări

În premieră la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost salvată o pacientă de 90 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, printr-o metodă modernă: tromboliză. Medicii dau asigurări că procedura medicală a fost realizată cu succes, mai ales că pacientă a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea accidentului vascular.

În premieră la Spitalul Clinic Județean “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța a fost salvată o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral, printr-o metodă modernă: tromboliză. Medicii dau asigurări că procedura medicală a fost realizată cu succes, mai ales că pacientă a fost adusă la spital în mai puțin de o oră de la producerea accidentului vascular. Aceasta a fost investigată conform protocolului medical pentru administrarea tratamentului fibrinolitic și a fost trombolizată în mai puțin de 50 de minute de la momentul în care a fost adusă la Unitatea Primiri Urgențe a SCJU. ”În ciuda vârstei înaintate a pacientei (aproape 90 de ani), procedura a decurs fără complicații, pacienta fiind stabilă și ameliorată din punct de vedere neurologic”, a declarat medicul șef al secției Neurologie, conf. univ. dr. Axelerad Any Docu.

Precizăm că medici neurologi ai SCJU au participat săptămâna trecută la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar de Urgență din București. ”Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri”, potrivit unui comunicat al SCJU. Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Procedura este indicată tuturor pacienților peste 18 ani, în primele 3 ore de la instalarea simptomelor ( intervalul de 3 ore se aplică pacienților vârstnici). În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare pot fi reduse la minim iar deficitul motor poate fi complet remis.

STATISTICI! Datele statistice arată că, în România, în fiecare an, aproape 70.000 de oameni fac accident vascular cerebral, și dintre ei doar 25% au șanse să își reia activitatea; restul rămân cu dizabilități motorii și afectări neuronale.

AVC-ul este o urgenţă medicală care reprezintă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a treia cauză de deces în lume.

PROIECT! Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu AVC acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății (MS) www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională.

Începând cu 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național. “Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național.Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate AVC”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din MS, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu AVC acut la nivelul întregii țări.

EVALUARE A 38 DE SPITALE! În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu AVC acut. Mai mult, MS lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut. “Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacienții care sufera un AVC să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul Pintea. Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, MS preconizează că rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional să crescă.



12