Preşedintele Cehiei se decide în turul doi al alegerilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele Cehiei se decide în turul doi al alegerilor

Externe 14 Ianuarie 2013 / 00:00 469 accesări

Fostul premier Milos Zeman a câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia care au avut loc vineri şi sâmbătă, turul al doilea fiind programat peste două săptămâni. După numărarea voturilor din peste 50% din secţiile de vot, Milos Zeman avea 25,37% din voturi, iar ministrul Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, s-a clasat pe locul doi cu 23,40%. Podiumul a fost ocupat de Jan Fischer cu 17,37% din voturi. Milos Zeman şi Karel Schwarzenberg îşi vor disputa prin urmare funcţia supremă în turul doi. Bătălia este foarte strânsă şi nimeni nu se mai lansează în speculaţii.

Milos Zeman, premier social-democrat ceh în perioada 1998-2000, este un susţinător al economiei sociale de piaţă, cunoscut pentru încăpăţânarea sa, arta de a persifla şi limbajul său brutal. Născut pe 28 septembrie 1944 la Kolin, în apropiere de Praga, acest economist formează împreună cu Vaclav Havel şi Vaclav Klaus trioul care a marcat evoluţia ţării de la înlăturarea comunismului. Limbajul colorat al lui Milos Zeman nu face distincţie. Potrivit lui, jurnaliştii sunt „vechituri” şi „gunoi”. „Berea slovacă nu este bună decât pentru a spăla placa dentară”, iar „militanţii ecologişti dăunează naturii mai mult decât gândacii de scoarţă”.

La polul opus, şeful diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg este un aristocrat provenit dintr-o veche linie princiară austro-ungară, susţinător al drepturilor omului şi al valorilor tradiţionale. Născut la 10 decembrie 1937 la Praga, Karel Schwarzenberg a trăit timp de 41 de ani în exil, în special în Austria, Germania şi Elveţia, după ce a fugit împreună cu familia de regimul comunist instaurat în Cehoslovacia în 1948. Anti-comunist înverşunat, i-a ajutat activ în anii 1980 pe disidenţii din Cehoslovacia, între care pe vechiul său prieten Vaclav Havel. Umanist şi liberal, acest bărbat cu mustaţă şi statură impunătoare este, în perioada respectivă, preşedinte al Federaţiei internaţionale din Helsinki pentru drepturile omului. Adept al unui limbaj rafinat şi separându-se foarte rar de papion şi pipă, este direct şi are umor, însuşiri neobişnuite în sferele diplomatice. Contrar preşedintelui în exerciţiu Vaclav Klaus foarte eurosceptic, Karel Schwarzenberg este un pro-european convins, care susţine o UE solidară. Foarte bogată, familia lui Karel Schwarzenberg deţine proprietăţi în Germania, Austria şi Cehia.



12