Preşedintele palestinian pus să aleagă între Hamas şi negocierile de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele palestinian pus să aleagă între Hamas şi negocierile de pace

Externe 25 Martie 2008 / 00:00 501 accesări

Liderul moderat al Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmud Abbas trebuie să aleagă între negocieri cu Israelul sau alianţa cu mişcarea radicală palestiniană Hamas, a declarat luni un responsabil israelian după încheierea acordului între mişcarea islamistă şi gruparea al-Fatah. Posturile de radio public şi al armatei au citat alţi responsabili israelieni care au prevenit că negocierile cu Israelul, reluate în luna noiembrie sub egida SUA, vor fi imediat îngheţate dacă Hamas şi al-Fatah se înţeleg pentru a constitui un nou guvern de uniune naţională. Responsabilii citaţi au apreciat, de asemenea, că grupările palestiniene au puţine şanse de reconciliere atît timp cît divergenţele lor sînt profunde. Hamas, considerată o grupare teroristă, a preluat controlul în Fîşia Gaza în iunie 2007 în urma unei lovituri de forţă împotriva mişcării conduse de Mahmud Abbas. Reacţia autorităţilor israeliene a survenit la cîteva ore de la anunţarea, duminică, a unui acord încheiat, în Yemen, între al-Fatah şi Hamas.

Şi poziţia americană exprimată de vicepreşedintele Cheney rămîne rezervată cu privire la reconcilierea celor două formaţiuni. Dick Cheney a declarat că nu crede că preşedintele Abbas va accepta o reconciliere cu mişcarea Hamas cît timp mişcarea islamistă nu va ceda controlul asupra Fîşiei Gaza. Mişcarea Hamas respinge planul american de negociere cu Israelul, în cadrul căruia preşedintele Bush speră să se ajungă la o soluţie pe timpul mandatului său, care se încheie în ianuarie 2009. Este puţin probabil ca preşedintele palestinian moderat să reia legăturile cu Hamas, dacă apreciază că pacea cu Israelul rămîne o opţiune viabilă. Prin urmare surse israeliene sub acoperirea anonimatului s-au grăbit să declare că s-au înregistrat progrese considerabile în cadrul negocierilor de pace dintre Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană, destinate stabilirii unui acord pînă la sfîrşitul anului. Ministrul israelian al Afacerilor Externe Tzipi Livni şi fostul premier palestinian Ahmed Qorei s-au întîlnit de mai multe ori în ultimele săptămîni, ceea ce a condus la deblocarea tratativelor dintre cele două părţi.

La o zi după scurta vizită efectuată la Ramallah în Cisiordania, unde s-a întîlnit cu Mahmud Abbas şi-a continuat vizita cu o întrevedere cu premierul israelian Ehud Olmert. Luni, Dick Cheney a reiterat angajamentul preşedintelui Bush pentru continuarea procesului de pace, acuzînd Iranul şi Siria că depun toate eforturile pentru a obstrucţiona procesul de pace între Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană. Pentru o nouă revigorare a dialogului, secretarul de Stat Condoleezza Rice ar putea reveni în Orientul Mijlociu săptămîna viitoare.

Vizita vicepreşedintelui american a fost însoţită de o serie de relatări în presa israeliană care au reluat tema ameninţării pe care o suscită coaliţia siriano-iraniană faţă de statul evreu. Potrivit unui înalt oficial american, care a preferat să rămînă anonim, Siria şi Iranul au o strînsă cooperare. Sursa citată a explicat că militanţii islamişti din Liban şi Fîşia Gaza folosesc armament din ce în ce mai sofisticat împotriva Israelului, care riscă să fie ţinta a mii rachete în cazul unui conflict cu mişcarea şiită Hezbollah şi Iranul. Raportul oficial citat de cotidianul “Yediot Aharonot”, care este confidenţial, a fost realizat de Administraţia pentru Situaţii de Urgenţă şi transmis structurilor guvernamentale şi autorităţilor locale, subliniează că există un risc crescut de tiruri de rachetă, în principal, asupra regiunii Tel-Aviv. Scenariul catastrofal este fructul analizării modului în care s-a derulat războiul din 2006 împotriva mişcării şiite Hezbollah. Noul conflict ar putea fi declanşat prin reacţia Hezbollah la recenta asasinare a liderului său Imad Mughniyeh, ucis într-un atac cu bombă la Damasc. Israelul ar putea fi atacat şi cu rachete balistice de către Iran, precum şi cu rachete artizanale de către militanţii palestinieni.



12