Presupușii ucigași ai „eroului național“ din timpul puciului, în fața instanței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Presupușii ucigași ai „eroului național“ din timpul puciului, în fața instanței

Externe 21 Februarie 2017 / 15:31 261 accesări

Procesul împotriva a 18 persoane acuzate că au ucis un militar devenit erou național în Turcia, pentru că l-a oprit pe unul dintre presupușii organizatori ai puciului eșuat de la mijlocul lui iulie, a început marți la Ankara, informează AFP. Subofițerul Omer Halisdemir este considerat omul care a schimbat cursul evenimentelor în noaptea din 15 spre 16 iulie, după ce l-a împușcat pe generalul pucist Semih Terzi, înainte de a fi la rândul său ucis. Cele 18 persoane judecate la Ankara riscă fiecare mai multe pedepse cu închisoare pe viață, pentru "asasinat" și "tentativă de răsturnare a ordinii constituționale". Ele au fost aduse la tribunal de către jandarmi, în fața camerelor de televiziune și în condiții de înaltă securitate, au constatat jurnaliști ai AFP. În sala de audieri, acuzații stăteau în fața membrilor forțelor antirevoltă, în timp ce judecătorul le citea numele.

Halisdemir a devenit erou național al Turciei; după moartea sa, sute de copii au primit același prenume ca al lui, iar mormântul său a devenit loc de pelerinaj. Parcuri și școli au fost redenumite în onoarea lui. Puciul eșuat din 15 iulie 2016 este imputat de Ankara predicatorului islamist autoexilat în SUA Fethullah Gulen, care neagă toate acuzațiile împotriva sa, precum și rețelei lui, considerată "teroristă" de autoritățile turce. Gulen "va fi adus în Turcia și va da socoteală", a insistat marți premierul Binali Yildirim, în timpul unui discurs la Ankara.

Procedurile judiciare lansate după puciul eșuat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde peste 43.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor declanșate după 15 iulie 2016 și instaurarea stării de urgență. Procesul împotriva a 47 de persoane acuzate că au vrut să-l răpească și să-l ucidă pe președintele Recep Tayyip Erdogan în noaptea puciului eșuat a început luni la Mugla (vest).

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3674 secunde