Propunere de weekend: ''Doamna Mărilor'', proiecție la Centrul ''Jean Constantin''

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunere de weekend: ''Doamna Mărilor'', proiecție la Centrul ''Jean Constantin''
Divertisment 22 Februarie 2019 / 11:07 751 accesări 1 comentariu

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” vă invită, joi – 14 martie 2019, ora 16:00, la proiecția filmului „Doamna Mărilor”, dedicat fregatei „Mărășești”, cea mai mare navă militară construită într-un șantier din România, de producție 100% românească.

La o scurtă incursiune în trecutul navei, vom afla că la Reșița au fost produse motoarele și corpul navei la Galați. Inițial, la ieșirea de pe poarta Șantierului din Mangalia, în anul 1985, a fost încadrată drept crucișător, cu toate că nu împlinea întocmai caracteristicile necesare. Botezată „Muntenia” de către cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu, nava avea să primească un alt nume imediat după evenimentele din 1989, când în memoria victimelor de pe malul Begăi, a fost numită „Timișoara”. Odată cu schimbarea numelui a survenit și retrogradarea în clasa distrugătoarelor, însă pentru o scurtă perioadă de timp. În cele din urmă, nava a primit numele de „Mărășești” pentru a onora înaintașa sa, distrugătorul „Mărășești”, cu care statul roman a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, laolaltă cu „Mărăști”, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”. În prezent poartă același nume, însă de această dată prezintă o altă încadrare, în clasa fregatelor.

Nava și-a pus amprenta asupra trecutului istoric al statului roman, fiind un deschizător de drumuri pentru România spre Alianța Tratatului Nord-Atlantic, în ciuda dotării cu sisteme de luptă primitive. Filmul „Doamna Mărilor” prezintă povestea navei cu note încărcate de umor, de istorie, de emoție, pe vocea camarazilor săi. Producția cinematografică a fost realizată de Studioul Multimedia din cadrul redacției „Observatorul Militar”, săptămânalul Ministerului

Evenimentul va fi găzduit în cadrul Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” iar accesul în sala de spectacol se va face cu 30 de minute înainte de începerea proiecției.

INTRAREA ESTE LIBERĂ ȘI SE VA FACE ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE.

Loading...

1 comentariu

a-mirabilis 06:34:58 / 07 Martie 2019
O ,,doamna ''bine,, tunata ''la vremea ei.Si nici acum nu....

Dupa cum se vede si citesc ,acest documentar a fost realizat de o echipa a unui trust de presa militar romanesc.In mod sigur acest documentar nu este virusat de politic. Este un act de mare curaj sa prezinti o nava militara, printre putinele care au mai supravietuit ca rod al gandirii proiectantilor ICPRONAV Galati,al constructorilor din Mangalia .Sa nu -i ignoram nici pe cei care au facut ca aceasta nava sa navige pe marile Europei si Atlantic pentru a demonstra ca marinarii romani pot fi niste parteneri capabili.Sa speram ca anul acesta cu ocazia ,,Zilei Marinei''sa putem vizita aceasta nava .Din pacate anul trecut,probabil pentru a nu eclipsa,,regalele''de import a fost acostata intrun loc mai ferit,greu accesibil.Lasand la o parte latura politica la care ne pricepem toti,acest documentar demonstreaza ca daca se vrea se poate .Daca se poate si nu se vrea atunci sa ramanem doar spectatori.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1859 secunde