Protejați-vă pielea de radiațiile ultraviolete pentru a rămâne sănătoși pe timpul verii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Protejați-vă pielea de radiațiile ultraviolete pentru a rămâne sănătoși pe timpul verii

Sănătate 23 Iunie 2020 / 16:22 1741 accesări

Deja vremea se încălzește din ce în ce mai mult și meteorologii au anunțat o vară caniculară pentru acest an. Mulți români așteaptă cu nerăbdare luna iunie, când vor putea merge la plajă, pe litoral.

Pentru a vă păstra sănătatea, medicii vă sugerează să vă îngrijiți pielea și să o feriți de soarele puternic, mai ales la orele amiezii. În acest an al pandemiei, specialiștii ne avertizează că nu trebuie să ne preocupăm doar de menținerea distanței sanitare, ci să avem mare grijă și la protejarea pielii.

Vitamina D este importantă pentru sistemului imunitar al organismului

Foarte important este să faceți "băi de soare" dimineața, pentru a vă suplimenta organismul cu o doză de vitamina D, care crește imunitatea. Cu vitamina D vă puteți proteja de bacterii și virusuri, care răspândesc frică acum în rândul oamenilor. Dacă aveți un sistem imunitar puternic puteți face față mai ușor factorilor de risc, ce ar putea produce îmbolnăvirea.

Vitamina D protejează plămânii de toxicitatea bacteriană, reglează tensiunea arterială, crește imunitatea și astfel aceasta poate să lupte împotriva virusurilor și infecțiilor bacteriene. Totuși nu este suficient să vă bazați doar pe asta; vitamina D este importantă dar nu este singura "armă" împotriva virusurilor ce pot ajunge în corpul uman.

Arsurile solare și cancerul de piele

O componentă a radiațiilor solare sunt radiațiile ultraviolete, care dacă sunt puternice deteriorează grav pielea. Dacă stați la plajă în perioada când vremea este caniculară, puteți suferi de arsuri solare. Pielea devine roșie, dureroasă și în anumite cazuri formează blistere cu lichid. Probabil inițial nu veți simți nimic, însă după aproximativ 4 ore de expunere la soarele puternic, încep să apară simptomele produse de arsurile solare la nivelul pielii.

Protecția solară vă poate salva de arsurile dureroase și vă poate feri de cancerul de piele.

De la arsuri solare este doar un pas până la cancerul de piele. Foarte mulți oameni nu dau importanță protecției tegumentare prin creme cu factor SPF adecvat împotriva radiațiilor ultraviolete și astfel ajung să aibă pielea înroșită și arsă. Aceste simptome dispar abia după câteva zile și sunt destul de neplăcute.

Specialiștii spun că arsurile solare cresc semnificativ riscul de cancer de piele. Oamenii care au alunițe și alte formațiuni pe piele sunt preocupați mai mult de acest lucru și în fiecare vară sunt mai atenți, își protejează pielea cât mai mult de soare.

Interesant este că cele trei tipuri de cancer de piele semnalate de medici cu privire la radiațiile UV (carcinom bazocelular, melanom și carcinom cu celule scuamoase), răspund bine la utilizarea uleiului CBD România.Studiile clinice au arătat că utilizarea sa pentru acest cancer poate ameliora simptomele și îmbunătăți efectul tratamentelor convenționale.

Cum prevenim cancerul de piele?

Deja se știe cât de periculoase sunt razele ultraviolete pentru piele, dacă sunt puternice. Ambele tipuri de raze UVA și UVB duc la producerea de arsuri solare. În cazuri mai ușoare ele produc îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor pe față și a petelor de vârstă.

Hidratarea facială este importantă pe perioada verii, mai ales că trebuie să purtați masca de protecție împotriva coronavirusului. În acest fel se previne mâncărimea și erupțiile roșiatice (acneea, rozacea), care pot fi produse de transpirația creată prin purtarea măștii.

Prevenirea cancerului de piele se poate face astfel:

  • Evitarea soarelui de către persoanele care au pielea sensibilă sau predispusă mai repede la arsuri solare
  • Folosirea cremelor cu factor de protecție SPF 30-50
  • Purtarea de ochelari de soare care blochează 100% efectele nocive ale razelor UVA și UVB
  • Protejarea feței, capului, gâtului, umerilor, spatelui de soare, prin folosirea unei pălării cu boruri largi și a hainelor din țesături naturale (in, bumbac)
  • Evitarea solarului, a expunerii la radiații ionizate și a plimbărilor prin soare, între orele 11:00-16:00
  • Examinarea cu atenție a pielii dacă pe ea există anumite formațiuni, pistrui, alunițe; dacă acestea se modifică la soare sau sunt suspecte, este indicat să mergeți la un medic dermatolog.

Cele mai predispuse persoane la cancer de piele sunt acelea care au pielea albă, sensibilă, care au tulburări genetice, leziuni termice sau mecanice, răni, cicatrici după arsuri, procese inflamatorii cronice pe piele sau ulcerații, boli de piele (psoriazis, eczeme) și tumori benigne ale pielii.

Pentru a preveni cancerul de piele este necesară examinarea pielii în timp util. În caz de melanom, dacă se aplică tratamentul la timp se poate obține vindecarea.



Ştiri recomandate

12