Regulamentele școlare, din ce în ce mai drastice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Agresiunile de orice fel, interzise

Regulamentele școlare, din ce în ce mai drastice

Eveniment 16 Ianuarie 2015 / 00:00 2699 accesări

În „Monitorul Oficial“ a fost publicat miercuri, 14 ianuarie, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Învățământului Preuniversitar, care vine cu o serie de modificări și completări. Astfel, potrivit noului regulament, cadrelor didactice le este interzis să aplice pedepse corporale, precum și să agreseze verbal, fizic și emoțional elevii sau colegii și nici nu au voie să desfășoare acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viața privată și familială a acestuia. La doar o zi de la publicarea noului regulament, a apărut și primul părinte care reclamă o astfel de situație. Dorel Horodincă, tatăl a doi copii care învață în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială ”Iuliu Valaori” din satul Nisipari, comuna Castelu, județul Constanța, s-a plâns că, în timpul unei ore de limba română, elevii au fost jigniți de profesoară. ”Le-a spus că miros urât, că celorlalți elevi li se face rău din cauza asta și că ar trebui să se spele. Asta în fața colectivului clasei, colegii lor începând să râdă de ei, ba chiar unul dintre ei a amenințat că îi va bate”, spune tatăl. Profesoara incriminată, Luminița Gorgan, a refuzat să se apere și să vorbească cu presa. Directorul școlii, prof. Gheorghița Marin, a declarat că profesoara de limba română nu a avut niciodată probleme în ceea ce privește conduita, ba chiar a avut rezultate bune la olimpiadele și concursurile la care a participat cu elevii. ”Părintele nemulțumit nu a venit la școală să facă reclamație. Urmează să fac cercetări ca să aflu ce s-a întâmplat și apoi voi lua măsurile care se impun”, a declarat prof. Marin. Părintele nemulțumit a depus o reclamație la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța și spune că nu îi va trimite pe copii la școală până când situația nu va fi rezolvată. ”Respingem orice acțiune care să îi pună pe elevi în situații delicate. Un inspector din cadrul ISJ se va deplasa la școală și va discuta cu părintele care a făcut sesizarea, cu profesorul, dar și cu alți părinți din clasă, pentru a afla dacă există o practică în acest sens”, a spus inspectorul școlar general din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu.

ELEVII ȘI PĂRINȚII POT CONTESTA NOTELE PRIMITE LA LUCRĂRI

Alte modificări ale regulamentului prevăd că elevii și părinții care au îndoieli cu privire la corectitudinea notelor primite la lucrările de control din timpul anului pot cere reevaluarea testelor scrise, în termen de cinci zile de la aflarea notelor. Dacă, până acum, elevii și părinții puteau contesta notele obținute de elevi, noul regulament vine cu precizări clare în legătură cu modul în care astfel de situații trebuie rezolvate. Cu toate că elevii și părinții aveau și în trecut această posibilitate, nu mulți au contestat notele. ”Nu ne-am confruntat cu contestații pentru care să fim obligați să organizăm o comisie de reevaluare. Deși această abordare consumă timp și resurse, o recorectare repune la locul potrivit competența profesorului și obiectivitatea cu care s-a făcut evaluarea”, a explicat directorul Liceului Teoretic ”Ovidius” din Constanța, prof. Cristina Anghel. La rândul său, consilierul de imagine al Școlii Gimnaziale nr. 29, ”Mihai Viteazul”, prof. Mirela Roșioru, a spus că, deși la nivelul instituției nu s-a confruntat cu astfel de situații, consideră prevederea un lucru bun, deși poate veni și cu prejudicii. ”În fond, este o măsură de protecție față de unele cadre didactice care pot abuza de forța notei, însă există și riscul ca părinții să se transforme în reclamagii de profesie, care să conteste toate acțiunile profesorilor”, a explicat prof. Roșioru.

Anchetă a ISJ Ialomița și a Poliției în cazul unui elev agresat de un profesor

Poliţiştii din Ialomiţa au început o anchetă penală, iar Inspectoratul Şcolar Județean a dispus o cercetare disciplinară la o şcoală din localitatea Amara, după ce un elev de 12 ani a ajuns la spital cu leziuni la față, spunând că a fost agresat de către profesorul de sport al şcolii. În urma primelor cercetări s-a stabilit că, miercuri, profesorul de sport, de 62 de ani, care lucrează de peste trei decenii în sistemul de învăţământ, era de serviciu, iar în momentul în care a sunat pentru finalul pauzei, elevul ar fi refuzat să intre în clasă, moment în care profesorul s-ar fi enervat şi ar fi devenit violent. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia au stabilit că băiatul are un traumatism cranio-facial şi o excoriaţie la față. Şefa ISJ Ialomiţa, Ileana Condruţ, a spus că la școala din Amara a fost dispusă o anchetă disciplinară, profesorul de sport declarând că nu l-a lovit pe băiat, ci l-a strâns de maxilar. ”Este un incident regretabil. Vrem să facem o cercetare la modul temeinic. Profesorul spune că nu l-a lovit pe elev, ci l-a strâns de maxilar. Oricum, aceasta nu este o scuză. Noi luptăm pe toate căile împotriva violenţei fizice sau verbale în şcoli. În funcţie de concluziile cercetării disciplinare, separat de dosarul penal care a fost deschis la Poliţie, se vor lua măsurile care se impun”,  a spus Condruţ.



12