Româna, limbă oficială în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie istorică

Româna, limbă oficială în R. Moldova

Eveniment 06 Decembrie 2013 / 00:00 822 accesări

Curtea Constituţională din R. Moldova a recunoscut, ieri, limba română drept limbă de stat. ”Limba oficială a R. Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991. Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie şi septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a R. Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a R. Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia R. Moldova. Preşedinţia R. Moldova a argumentat că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în R. Moldova este un lucru cert, subliniind că ”naţiunea română este organizată în două state româneşti - România şi R. Moldova”. Potrivit Academiei de Ştiinţe a Moldovei, limba de stat oficială a R. Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine“, din Articolul 13 alin. (1) al Constituţiei, poate fi echivalată semantic cu limba română.

INTIMIDARE Liceul Teoretic cu predare în limba română „Lucian Blaga“ din Tiraspol a fost percheziţionat, ieri, de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi. Motivul invocat de procurori a fost plângerea unui membru al colectivului, care ar fi reclamat faptul că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei. Procurorii i-au cerut directorului să prezinte mai multe documente legate de activitatea liceului, însă acesta a refuzat şi, de aceea, a fost supus interogatoriului. Înainte să plece, procurorii şi-au notat toate adresele de domiciliu ale profesorilor. Pe durata verificărilor, orele nu au fost întrerupte, dar elevii au fost stresaţi de prezenţa procurorilor şi miliţienilor transnistreni. În regiunea transnistreană sunt opt licee cu predare în limba română cu alfabet latin. Forţele de ordine transnistrene au descins de mai multe ori în aceste instituţii şcolare, interzicând arborarea drapelului R. Moldova sau intonarea imnului de stat la careurile de început şi sfârşit de an.

TEAMA LUI TIMOFTI Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, i-a spus secretarului american de Stat, John Kerry, că se aşteaptă ca Moscova să încerce să destabilizeze R. Moldova, pentru a o împiedica să semneze Acordul de Asociere cu UE, şi să influenţeze alegerile din 2014, relatează Europa Liberă. Timofti i-a mulţumit lui Kerry, miercuri, pentru susţinerea acordată R. Moldova de către SUA şi pentru sprijinul promis pe viitor. SUA vor oferi în continuare susţinere, inclusiv financiară, R. Moldova, a declarat, miercuri, secretarul de Stat american, John Kerry, îndemnând Chişinăul să continue aplicarea reformelor şi să-şi onoreze angajamentele asumate în relaţia cu UE. El a amintit că, până în prezent, SUA au oferit asistenţă financiară R. Moldova în valoare de peste un miliard de dolari. Secretarul american de Stat s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. La finalul vizitei de câteva ore, el a vizitat cramele de la Cricova, unde s-a întâlnit cu producători de vinuri. Şeful diplomaţiei americane este a doua persoană ca importanţă din SUA care a vizitat R. Moldova de la proclamarea independenţei. În martie 2011, R. Moldova a fost vizitată de vicepreşedintele american, Joe Biden.



12