Românii, dați în plata Domnului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dacă-i lege, bag-o-n comisii!

Românii, dați în plata Domnului

Economie 03 Februarie 2016 / 16:37 556 accesări

Bancherii spun că legea dării în plată va transforma piața creditului în... leasing, iar avansul nu va mai fi calculat în funcție de bonitatea de clientului, ci de valoarea activului

Bancherii spun că legea dării în plată va transforma piața creditului în... leasing, iar avansul nu va mai fi calculat în funcție de bonitatea de clientului, ci de valoarea activului

Analistul Florin Cîțu ne recomandă să nu le plângem de milă bancherilor: „În 2015, creditul guvernamental a crescut cu aproape 5%. Cel pentru mediul privat - abia cu 3%. #priorități“

Analistul Florin Cîțu ne recomandă să nu le plângem de milă bancherilor: „În 2015, creditul guvernamental a crescut cu aproape 5%. Cel pentru mediul privat - abia cu 3%. #priorități“

Dacă vrei să îngropi o lege, bag-o în comisii. Fix asta se întâmplă acum cu darea în plată. Ar trebui dezbătută și redezbătută, dar discuțiile s-au amânat. De ce? Pentru că bancherii trag de timp și se jură că n-au avut timp să citească toate amendamentele, spun aleșii. Sigur că da! O lege atât de importantă și n-au avut timp să o citească, fiind ocupați cu golful. De cealaltă parte, bancherii spun că nu au fost invitați la dezbateri... Cine are dreptate? Nici unii, nici alții. Între timp, bancherii ne amenință cu avansuri de 35 - 40% la creditele imobiliare. Wow! Fantastic! Un credit care nu se vindea deloc nu se va mai vinde acum și mai tare. Nu-i ca și cum Prima Casă ocupa 99,99% din sectorul de profil...

DECIZIE (DEOCAMDATĂ) SINGULARĂ Decizia Raiffeisen Bank de a majora avansul la creditele imobiliare a fost luată din cauza impactului estimat al aplicării legii dării în plată, iar dacă lucrurile nu se clarifică, banca va renunța și la Prima Casă, a declarat președintele băncii, Steven van Groningen. Decizia surprinzătoare a fost luată încă de săptămâna trecută, avansul fiind majorat la 35% pentru lei și, respectiv, 40% pentru valută. „Dacă legea se aprobă, se schimbă ceva esențial, pentru că cel care ia creditul nu mai răspunde în fața băncii cu averea lui. Eu, ca bancă, nu mai dau practic credit unei persoane, ci finanțez un activ și trebuie să calculez cum poate evolua valoarea lui în 10 - 15 ani. De aceea cer avans mai mare. E ca la leasing financiar. Avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuația valorii activului“, a spus van Groningen. El este convins că și celelalte bănci vor majora, mai devreme sau mai târziu, avansul la creditele imobiliare, într-un moment în care „românii sunt deja la jumătatea mediei europene în privința numărului de metri pătrați de locuință per cetățean, iar mulți tineri nu au o casă proprie“. În ceea ce privește Prima Casă, Raiffeisen Bank a decis să rămână activă, pentru moment, dar speră ca legea dării în plată să fie clarificată și să se decidă dacă se va aplica sau nu programului guvernamental - „E aproape de neimaginat că legislatorul nu a clarificat poziția Primei Case. Dispare umbrela statului, garanția? Atunci n-ar mai fi nicio deosebire între Prima Casă și alt credit. Nu ar mai avea niciun rost“.

SCUZE ȘI ACUZE Legea dării în plată ar fi trebuit dezbătută în comisiile Senatului acum câteva zile, însă toată „operațiunea“ a fost amânată, din cauza tergiversărilor bancherilor, spun aleșii. Sau din cauza aleșilor, spun bancherii. Evident, din cauza cuiva, tot noi plătim, devenind din ce în ce mai clar că legea dării în plată nu prea are șanse (la fel ca falimentul personal și orice altă inițiativă care îndrăznește să protejeze românul obișnuit). Știți cum se spune, nu? Dacă vrei să îngropi o lege, bag-o în comisii... fix asta se întâmplă acum. Revenind la scuzele oficiale, cei din comisiile Senatului spun că bancherii au cerut mai mult timp ca să studieze amendamentele legii (cum să nu? o lege atât de importantă și cu efecte atât de ample asupra activității de creditare pe care oamenii au omis să o studieze în detaliu...). De cealaltă parte, bancherii spun că nu au fost invitați la discuții... No comment.

NOI PICĂM DE FRAIERI Ajungem pe palierul numărul 3 al întregii povești - al românilor obișnuiți. Evident, noi picăm și aici de fraieri. Cel mai probabil, dacă darea în plată trece, va omite Prima Casă, deci totul se schimbă, dar rămâne la fel. Să fim serioși - cine lua credite imobiliare/ipotecare? Doar rechinii, iar ei au bani să acopere avansul de 35 - 40%. Iar dacă legea nu se aplică nici rechinilor, nici Primei Case, va fi fix degeaba. Îi va apăra pe cei care își iau casă prin împrumut negarantat de stat... nimeni nu face asta. Nu în ultimul rând, analistul Florin Cîțu ne recomandă să nu le plângem de milă bancherilor - „În 2015, creditul guvernamental a crescut cu 4,8%, iar cel pentru sectorul privat - cu 3%. #priorități, nu-i așa? În ultimii ani, băncile au scos din România 12 miliarde euro. Nu mi se pare o atitudine care arată că băncile vor să finanțeze economia“.



12