RUSIA - U.E. = 2 - 1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

RUSIA - U.E. = 2 - 1

Politică 02 Septembrie 2008 / 00:00 615 accesări

Evident că acest titlu face aluzie la partida de fotbal, disputată pentru Supercupa Europei, între echipele Zenith Sankt Petersburg şi Manchester United! Dar rezultatul acestui meci se potriveşte, simbolic vorbind, şi cu actuala realitate geopolitică, economică şi militară dintre Rusia şi Uniunea Europeană…

De vreo trei săptămîni, situaţia internaţională este destul de încordată, din cauza urmărilor conflictului între Federaţia Rusă şi Georgia. Aţi observat că ştirile despre Irak, Iran şi Afganistan s-au rărit? În prim plan au rămas doar cele despre alegerile prezidenţiale din SUA şi criza diplomatică, dacă o putem numi astfel, ce a apărut între Europa şi Rusia. În mod surprinzător, dar logic, totuşi, după războiul din Georgia, candidatul republican John McCain la funcţia de preşedinte al Americii a început să crească în sondaje, depăşindu-l pentru prima dată pe democratul de culoare Obama, recent nominalizat de partidul său drept candidat oficial pentru viitoarele alegeri din toamnă. Acesta este singurul „gol” marcat de UE în bătălia cu Rusia, dar este un punct „indirect”, obţinut prin efectul de ricoşeu. Cum a crescut tensiunea internaţională, electoratul american s-a repliat, abandonînd parţial proiectele „pacifiste” ale democraţilor… În actualul context global, această orientare convine ţărilor europene şi pune în dificultate Rusia. Nu degeaba a ieşit la rampă Vladimir Putin, acuzînd Occidentul că exagerează intenţionat urmările conflictului ruso-georgian, pentru a manipula electoratul american! Degeaba încearcă acum democraţii să îl „albească” pe candidatul de culoare Barack Obama, deoarece Cutia Pandorei a fost deschisă de ruşi, iar americanii de rînd au o veritabilă superstiţie vizavi de imperialismul Rusiei.

Dar Federaţia Rusă are două „goluri” marcate, ca şi în finala de la Monte Carlo. Cele două puncte ce o aduc în avantaj în această bătălie sînt dependenţa economică a Europei faţă de gazul rusesc şi superioritatea psihologică pe care au obţinut-o ruşii, în clipa în care europenii au descoperit că NATO a fost şovăitoare, iar conducerea UE a reacţionat tardiv. Este drept că Federaţia Rusă a calificat drept „fantasmagorice” semnalele de alarmă trase de occidentali în privinţa Ucrainei şi a Transnistriei, dar precedentul georgian a fost creat şi naşte un mare semn de întrebare cu privire la intenţiile Rusiei!

Dacă aţi urmărit meciul de la Monte Carlo, aţi putut afla că portul turistic era plin cu yachturi ruseşti de lux. În tribunele stadionului, mai mult de jumătate dintre suporteri erau ruşi, motiv pentru care se auzea doar scandarea „Rosia, Rosia”. Crainicul stadionului vorbea în limba rusă, iar pe tricourile fotbaliştilor ruşi scria cu litere mari „Gazprom”… Uneori, mi se părea că Supercupa Europei se desfăşoară la Moscova, nu în inima Europei, la Monte Carlo. Într-adevăr, Rusia - UE = 2 - 1!



12