Salariile bugetarilor cresc în octombrie, în 2012, ori niciodată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confuzie totală după întâlnirea cu FMI

Salariile bugetarilor cresc în octombrie, în 2012, ori niciodată

Eveniment 30 Iulie 2011 / 00:00 578 accesări

FRANKS, JEFFREY FRANKS. „Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România”, a spus omul cu pantoful găurit, rugat de preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Maria Bârnă, să se prezinte. Aşa e protocolul, a precizat Bârnă, care credea că nu toată lumea îl cunoaşte pe Franks. E un pic ciudat să nu-ţi cunoşti şeful. Până la urmă, Guvernul face tot ce zice Franks şi, până când ultimul eurocent din împrumut va fi achitat, omul de la FMI va continua să vină în România şi să spună „Aşa da, aşa nu”. La întâlnirile de vineri, şeful misiunii FMI s-a limitat la o critică aspră a sistemului sanitar, care este „o maşină veche, poluantă, care consumă 30 litri la suta de kilometri, iar Guvernul îi bagă în rezervor numai 25 de litri”. Ideal ar fi ca maşina sănătăţii să consume sub 20 litri la sută, explică Franks: „Maşina veche mai are o problemă - pierderile de carburant. Stopaţi pierderile ca maşina să funcţioneze până la sfârşitul anului, iar din 2012 vă trebuie neapărat o maşină nouă”.

BA DA, BA NU. Referitor la salariile bugetarilor, poziţia Fondului a rămas neschimbată – totul este posibil, cât timp se respectă ţinta de deficit şi nu se depăşeşte plafonul cheltuielilor cu personalul. De cealaltă parte, Finanţele au propus majorarea salariilor în trei tranşe, începând chiar din octombrie. Fiecare tranşă ar urma să aducă un plus de 5% în buzunarele bugetarilor, iar banii pentru prima majorare vor veni după rectificarea bugetară din perioada imediat următoare, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, Adrian Niţu. El a fost contrazis chiar de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care a anunţat senin că salariile nu vor creşte în 2011. Nu în ultimul rând, pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2012, a precizat şi preşedintele UNPR, Marian Sârbu, la finele negocierilor cu FMI: „Numai un şoc ar mai putea să împiedice acest lucru. Majorarea salariilor bugetarilor va fi stabilită exact în octombrie, dar cert este că, în 2012, se va recupera diferenţa de venit rezultată în urma măsurilor de austeritate”.

LACUNE MARI. Optimismul românilor a fost temperat însă rapid de Franks, care le-a reamintit că România absoarbe foarte puţine fonduri structurale şi că urmează un an electoral, în care pericolele populiste pândesc la tot pasul. Care sunt marile lacune ale României, în viziunea FMI? Nu se fac achiziţii publice transparente şi nu se fac lucrări de infrastructură care să respecte legislaţia în vigoare.



12