Şeful poliţiei cibernetice iraniene, asasinat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situaţie tensionată

Şeful poliţiei cibernetice iraniene, asasinat

Externe 04 Octombrie 2013 / 00:00 395 accesări

Un asasinat produs în apropiere de capitala iraniană Teheran tensionează serios situaţia din Orientul Îndepărtat. Comandantul diviziei de luptă împotriva războiului informatic, Mojtaba Ahmadi, a fost asasinat într-o zonă împădurită din împrejurimile oraşului Karaj, aflat la mică distanţă de Teheran. Două gloanţe trase în inimă i-au curmat viaţa, iar oficialii de la Teheran nu sunt deloc pregătiţi să treacă cu vederea acest asasinat. Suspectul de serviciu este Israelul, pe care Iranul îl acuză din 2007 încoace de asasinarea a cinci oameni de ştiinţă implicaţi în dezvoltarea programului său nuclear.

Mojtaba Ahmadi a fost văzut ultima dată în viaţă sâmbătă, când a părăsit domiciliul conjugal pentru a se duce la serviciu. Vestea morţii sale a fost dată publicităţii de Alborz, un site legat de activitatea Gărzilor Revoluţionare, un fel de poliţie ideologică, care se bucură de influenţă şi prerogative sporite faţă de armata sau Poliţia din Iran. O anchetă a fost demarată, doi motociclişti fiind suspectaţi de implicare în crimă, însă alte informaţii despre moartea lui Ahmadi sunt ţinute secrete, de teamă să nu fie deturnate de către contrarevoluţionari, după cum susţin voci oficiale de la Teheran. Până acum, toate asasinatele înregistrate în Iran au constituit lovituri grele suferite de forţele de securitate iraniene. Au fost luate măsuri de protecţie suplimentare pentru comandanţii militari şi oamenii de ştiinţă implicaţi în programul nuclear, fiind cultivat un climat de teroare şi frică împotriva restului liderilor politici iranieni. Cea mai recentă victimă a fost Mostafa Ahmadi Roshan, un chimist care lucra în centrala de la Natanz, unde Occidentul suspectează că se îmbogăţeşte uraniu în scopuri militare. Acesta a murit în deflagraţia unui mecanism exploziv prins de maşina sa, în ianuarie 2012.

SUSPECT PE REŢEA În ceea ce priveşte moartea lui Mojtaba Ahmadi, un specialist în protecţia informatică, aceasta ar putea fi un sacrificiu în jocul atacurilor informatice la adresa Occidentului. Iranul a fost învinuit de o serie de atacuri asupra Israelului. În plus, ajutorul iranian acordat regimului de la Damasc s-a extins şi asupra războiului informatic, Armata Electronică Siriană remarcându-se printr-o serie de atacuri la ţinte din Vest. Asasinatul coincide, din păcate, cu eforturile diplomatice ale noului preşedinte, Hassan Rohani, de a ridica sancţiunile şi embargoul internaţional asupra ţării sale, care afectează economia ţării şi nivelul de viaţă al iranienilor. Preconizatele concesii făcute de Iran privind cantitatea de uraniu îmbogăţit obţinut numai din activităţi nucleare civile trebuie acceptate de conservatori, dar şi de Israel. Din partea SUA, Iranul a obţinut garanţii de acceptare a programului său nuclear în scop civil. „Iranul va fi judecat după acţiunile sale, nu după vorbe”, a promis ieri, la Tokyo secretarul de Stat american, John Kerry, care l-a asigurat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că SUA nu se vor lăsa păcălite. În faţa semnalelor de detensionare fără precedent a relaţiilor între Washington şi Teheran de la instaurarea Republicii Islamice încoace, Benjamin Netanyahu a ameninţat că Israelul va acţiona singur pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară. Preşedintele Rohani a replicat că Israelul este „contrariat şi înfuriat” că mesajul de pace iranian obţine numeroase reacţii în lume.

Taguri articol


12