Sezonul cald, risc de... tetanos!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție la plăgi!

Sezonul cald, risc de... tetanos!

Sănătate 26 Iunie 2014 / 00:00 2722 accesări

Este sezonul cald, când cu toții suntem mai activi, când petrecem mult timp în aer liber, implicit există și risc de accidentare. Plăgile tăiate pot constitui un real pericol dacă nu luăm măsuri. Mai exact, ele pot declanșa boala acută infecțioasă numită tetanos. Dar ce este tetanosul? Dr. Loti Popescu, master european în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, șef al Biroului de Programe de Sănătate și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, a precizat că tetanosul este o boală determinată de bacilul tetanic (Clostridium tetani), manifestată prin contracturi tonice ale musculaturii striate și caracterizată printr-o evoluție gravă și letalitate înaltă (30-40%). Tetanosul apare ca rezultat al infectării plăgilor tăiate sau profunde cu sol sau obiecte contaminate cu bacilul tetanic.

CUM SE TRANSMITE? Transmiterea tetanosului se face prin contact direct al plăgilor și mucoaselor cu solul contaminat atât cu bacili tetanici, cât și cu spori și prin obiecte contaminate. Imunitatea după tetanos, explică dr. Popescu, este slabă sau absentă, sunt posibile reîmbolnăviri, care pot fi prevenite numai prin imunizare activă, cu anatoxină tetanică în schema completă, ceea ce asigură imunitatea pentru zece ani.

CUM SE MANIFESTĂ? Debutul poate fi brusc sau insidios, cu următoarele manifestări: sensibilitate la frig, parestezii, senzație de arsură la nivelul plăgii, clonii musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie și imposibilitatea de a deschide gura din cauza contracturii mușchilor maseteri. ”Contractura musculaturii feței îmbracă un aspect caracteristic: „risus sardonicus“ (fruntea încrețită, pleoapele pe jumătate închise și colțurile gurii trase în jos). Bolnavul cu tetanos are poziții diferite caracteristice ca urmare a contracturii. Pot apărea crize de contracturi musculare paroxistice foarte dureroase cu spasm glotic, spasmul mușchilor respiratori, ceea ce duce la asfixie, cianoză și aspirarea secrețiilor nazo-faringiene. Contracturile musculare sunt suficient de puternice pentru a determina rupturi ale mușchilor, deplasări și fracturi osoase”, potrivit medicului. Crizele de contracturi pot fi declanșate de: o mică atingere, zgomotul, lumina sau curenții de aer. Bolnavul este conștient, iar tulburările de conștiență sunt consecința dereglărilor metabolice profunde sau ale tratamentului. Semnele clinice de gravitate sunt: febră, tahicardie și insuficiență respiratorie. Bolnavii mai pot prezenta și alte semne.

TETANOSUL NETRATAT SE SOLDEAZĂ CU DECES!

ÎN CE CONSTĂ PROFILAXIA? Medicul a declarat că măsurile preventive permanente includ imunizarea activă cu anatoxina tetanică, ce garantează imunitatea solidă și de lungă durată, în cadrul programului de vaccinări. Sfatul medicilor este să vă prezentați de urgență la doctor dacă aveți o plagă cu risc tetanic.

Taguri articol


12