Sfatul specialistului: Cum alegi cel mai bun unt și cum îl păstrezi corect

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sfatul specialistului: Cum alegi cel mai bun unt și cum îl păstrezi corect

Lifestyle 30 August 2018 / 12:24 2696 accesări

Untul este acuzat numai de rele: are prea multe calorii, prea mulţi acizi graşi nocivi, care astupă arterele. Aceste idei sunt o mană cerească pentru producătorii de margarină vegetală. Dat fiind conţinutul său ridicat în grăsimi saturate, untul, materie grasă obţinută din smântânirea laptelui în care au fost adăugaţi ( sau nu) fermenţi naturali, trebuie consumat cu moderaţie.

Untul este de apreciat pentru gustul care îmbogăţeşte numeroase preparate şi conţinutul ridicat de vitamina A, benefică pentru ochi, şi vitamina D, cu rol în absorbţia calciului şi a fosforului, pe care o facilitează, potrivit csid.ro.

De ce e bun pentru organism

Grăsimi şi vitamine. Pe lângă grăsimi (67% grăsimi saturate, 30% mononesaturate şi 3 % polinesaturate) untul conţine vitaminele A (retinol, betacaroten). B2, B3, B5, B9, B12, D, E, K.

O culoare plăcută. Cu cât este mai galben, cu atât conţinutul de betacaroten ( provenit din iarba păscută de vaci) este mai mare. Acest antioxidant combate radicalii liberi care favorizează îmbătrânirea prematură a organismului.

Beneficii nutriţionale

25 g de unt acoperă 30% din necesarul zilnic de vitamina A. Consumat în stare crudă, este o grăsime uşor de digerat.

Alegeţi un unt obţinut din smântână crudă (dificil de de găsit, deoarece nu este pe gustul tuturor) sau untul de putinei, de preferat cel bio. Acesta din urmă este un unt care a avut timp să se matureze. Untul cu DOC respectă un procedeu tradiţional de obţinere şi are caracteristici regionale.

Cum îl consumăm

În stare crudă sau gătit. Trebuie să evităm totuşi tratarea lui termică îndelungată, deoarece devine toxic ( mai ales la temperaturi de peste 130 de grade Celsius. Prin urmare, nu prăjiţi ouăle în unt.

Cum îl păstrăm

Untul din smântână crudă trebuie consumat rapid (în mai puţin de opt zile) şi păstrat la frigider. Untul pasteurizat rezistă în frigider până la trei luni.

Taguri articol


12