Sistemul sanitar, la un pas de colaps! Se va întâmpla asta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un nou semnal! Fără medicina primară!

Sistemul sanitar, la un pas de colaps! Se va întâmpla asta!

Sănătate 23 Martie 2016 / 18:28 491 accesări

În aceste zile, sistemul sanitar românesc este ”cutremurat” de unele acțiuni de protest, fie ale unor medici specialiști, fie ale medicilor de familie sau ale unor asistenți medicali. Cu toții își cer drepturile, cer condiții de lucru mai bune, cer salarii mai mari, cer respect. După ce, zilele trecute, unele cadre medicale au ales, în semn de protest, să poarte banderole albastre, medicii de familie încep și ei să organizeze diferite acțiuni prin care își arată nemulțumirea față de ceea ce se petrece, în prezent, în sistemul sanitar. Astfel, reprezentanții medicilor de familie, respectiv Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), trag un nou semnal de alarmă autorităților. ”Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic și riscant, cu legi ambigue, softuri gratuite, dar nefuncționale, imputări abuzive și aberante, practic o cursă cu obstacole și cu o finanțare la limita subzistenței cabinetelor”, se arată într-un comunicat al SNMF și FNPMF. Reprezentanții medicilor de familie sunt indignați că, deși au elaborat în ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-au depus la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Guvern, acestea au rămas fără ecou. Medicii de familie susțin că sunt discriminați prin decizii arbitrare, deși sunt aproape o treime din medicii țării și sunt angajatori pentru 20.000 de asistente medicale. ”Îngrădirile trasate în Contractul-cadru din sistemul sanitar, impus de CNAS, nu ne permit să le oferim pacienților lucruri elementare, investigații și medicamente uzuale, tratamente pe care orice țară civilizată le consideră cheia de boltă a sistemului. Pacienții noștri nu mai trebuie purtați pe drumuri. În plus, sistemul penalizează mii de medici prin birocrație și obsesia controlului, în timp ce adevărații hoți scapă nepedepsiți”, potrivit medicilor de familie. Deși sunt baza sistemului de sănătate, sunt ignorați. ”Fără noi, restul sistemului va ajunge în colaps. Ne dorim o țară europeană, în care oficialitățile de rang înalt se tratează la Viena sau Istanbul în timp ce românul obișnuit moare din cauza lipsurilor și suferă așteptând pe holuri din cauza unui server la CNAS?”, întreabă medicii de familie.

PROTESTE Joi, 24 martie, medicii anunțaseră un protest pașnic în fața MS, însă cererea a fost respinsă, pe motiv că are loc o altă acțiune. Vineri, 25 martie, are loc Adunarea Generală a FNPMF, iar sâmbătă, 26 martie, se desfășoară ședința Senatului SNMF. Atunci se va decide dacă se va semna Contractul-cadru din Sănătate, considerat de ei înjositor și discriminator.

PRINCIPALELE MOTIVE DE PROTEST Printre motivele pe care i-au determinat pe medici să protesteze precizăm: îngrădirea unei accesibilități optimale a pacienților la serviciile medicale din cauza deficiențelor sistemului informatic al CNAS; finanțarea deficitară; disfuncționalități şi birocrație excesivă; neplata conform contractului a serviciilor medicale / imputări nejustificate în sectorul medicinei de familie; lipsa de receptivitate a decidenților la problemele, argumentele şi propunerile medicilor de familie pentru îmbunătățirea eficienței sistemului medical; impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).

SOLICITĂRI

Medicii de familie cer creșterea procentului din PIB alocat Sănătății la minimum 6% și creșterea procentului alocat din Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate la 12% pentru asistența medicală primară; recunoașterea dreptului de negociere al organizațiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislația care le reglementează activitatea, și consultarea reală a profesioniștilor din Sănătate la elaborarea acesteia; retragerea de la publicare a Contractului-cadru 2016-2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil; gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical; legislație specifică împotriva agresivității asupra cadrelor medicale, aplicabilă și în medicina familiei.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1666 secunde