Stare de urgenţă în Franţa. A fost mobilizată armata

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Stare de urgenţă în Franţa. A fost mobilizată armata

Externe 14 Noiembrie 2015 / 10:31 1026 accesări

Franţa este cumplit lovită, pentru a doua oară în acest an, după atentatele de la redacţia Charlie Hebdo. Preşedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenţă. Potrivit acestuia, graniţele ţării au fost închise şi au fost chemate întăriri militare. Populaţia a fost anunţată prin toate canalele media să nu iasă din case. “Trebuie să ne asigurăm că nu mai intră nimeni pentru a comite un nou atac. Totodată, trebuie să ne asigurăm că cei vinovaţi pentru atentatele de la Paris vor fi prinşi dacă încearcă să părăsească ţara”. Belgia a decis şi ea să impună controale la granite cu Franţa.
Această procedură de decretare a stării de urgenţă a fost folosită pentru prima oară în Franţa în 1955, la debutul războiului pentru independenţa Algeriei şi apoi în timpul revoltelor urbane din 2005. Legea le permite autorităţilor să impună restricţii de circulaţie a persoanelor sau mijloacelor de transport, să instituie zone de securitate sau să închidă provizoriu diferite instituţii sau săli de spectacol. Starea de urgenţă îi îngăduie ministrului de Interne să aresteze la domiciliu orice persoană “a cărei activitate se dovedeşte a fi periculoasă pentru securitatea şi ordinea publică”.
Mai mult decât atât, autorităţile franceze au decis să închidă toate şcolile şi universităţile din zona Parisului. Totodată, în cursul zilei de sâmbătă vor fi închise toate liniile de metrou.

Peste 150 de morţi şi peste 200 de răniţi

Un val de atentate fără precedent a avut loc vineri noapte, la Paris. Până la această oră, bilanţul înregistrează peste 150 de morţi şi peste 200 de răniţi. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Membri ai forţelor speciale au lansat un asalt în sala de concerte din Paris unde sutele de personae care participau la concert fuseseră luate ostatice. Imediat după asediul lansat de forţele de ordine au fost auzite patru explozii puternice şi schimburi de focuri. Operaţiunea forţelor speciale franceze a durat aproximativ 30 de minute. Conform unor surse, doi terorişti au fost împuşcaţi mortal. Sute de persoane asistau la concert. Potrivit martorilor, în sala de concerte a fost "o baie de sânge".

Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului "Stade de France", în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. La meci asista şi preşedintele Francois Hollande, care a fost evacuat în siguranţă. Un jurnalist român, colaborator France 24, se află printre răniți. Pagina sa de Facebook e plină de mesaje de încurajare. "Un român printre cei răniți grav. Andrei Marian Mihai, care lucrează pentru televiziunea France 24. Îi urez multă sănătate, și sper să aud numai vești bune despre el", se scrie pe pagina sa de Facebook. Conform paginii sale de Facebok, Andrei Marian Mihai are 29 de ani și colaborează cu France 24 din 1 februarie 2015. A studiat jurnalismul la Universitatea Spiru Haret între 2008 și 2012. Ziaristul își schimbase imaginea de profil cu o candelă pe fundal negru, în memoria victimelor din Colectiv, pe 9 noiembrie.

În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.
Potrivit ultimelor informaţii, în estul Parisului, pe bulevardul Charonne, 18 persoane au fost omorâte într-un atac cu armă automată care a vizat terase şi restaurante. Într-o imagine surprinsă pe strada Charonne şi publicată de ediţia on-line a cotidianului Le Figaro se pot vedea mai multe cadavre acoperite cu nişte pături.
În apropiere, pe strada Alibert, schimburi de focuri au izbucnit între terorişti islamişti şi serviciile de securitate, cel puţin 12 persoane fiind ucise.
La câteva sute de metri de Clubul Bataclan, în zona Fontaine du Roi, militanţi islamişti au atacat un restaurant cu specific italian, omorând cel puţin cinci persoane.
Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer pe bulevardul Voltaire; nu există date exacte despre numărul victimelor.

Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe la Paris, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, anunţă autorităţile, după atacurile teroriste, informează cotidianul Le Figaro. Trei terorişti s-au aruncat în aer în fata arenei sportive Stade de France, situată la periferia Parisului, unde se desfăşura un meci de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei. Alţi cel puţin trei terorişti au comis atacuri sinucigaşe în Clubul Bataclan, altul fiind împuşcat mortal de forţele de ordine.
Un alt atac sinucigaş a avut loc în zona Voltaire din Paris.
Preşedintele François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, s-au deplasat la locul masacrului. “Autorii luării de ostatici au fost eliminaţi. Teroriştii capabili de astfel de atrocităţi trebuie să ştie că vor fi urmăriţi şi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Hollande.

În contextul în care teroriştii de la Statul Islamic au ameninţat de mai multe ori Occidentul cu atacuri sângeroase, este foarte posibil ca ei să fie autorii însă, până la această oră, nimeni nu a revendicat nciunul dintre atentate.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1395 secunde