Suntem osândiţi! Cu cât timp înainte putem afla că va fi cutremur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"Animalele pot simţi cutremurul chiar şi cu câteva ore înainte"

Suntem osândiţi! Cu cât timp înainte putem afla că va fi cutremur

Social 04 Martie 2018 / 17:02 2830 accesări
Gheorghe Mărmureanu: „În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur”

Gheorghe Mărmureanu: „În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur”

Se împlinesc 41 de ani de la marele cutremur, cel mai puternic seism care a lovit România vreodată. Gheorghe Mărmureanu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Revista Teo, în care vorbea despre ce trebuie să știm cu privire la mișcările seismice.

Despre marele cutremur de care se tem toți românii, specialistul a spus: „Cutremure vor fi. Toate cutremurele au o anumită periodicitate. Toate cutremurele mari nu au avut altele înainte. Este greu să ții o țară sub stres. Se pot produce cutremure mai mari de 9 grade. Se pot produce cutremure şi de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Puţină lume ştie că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morţi şi de răniţi. Acesta este criteriul. S-a observat că la un cutremur mai mare, să zicem de 7-8 grade, există mai multe victime, şi tot aşa", a declarat Gheorghe Mărmureanu de curând, pentru sursa citată.

Cu cât timp înainte ştiu cei de la Institutul pentru Fizica Pământului că va avea loc un cutremur?

„E vorba de câteva secunde sau chiar zeci de secunde. În 4 secunde ştim deja ce magnitudine va avea cutremurul. Avem şi un sistem de avertizare a cetăţenilor care este eficient, însă nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru că e vorba de un cumul de date impresionant. Putem trimite în 27 de secunde prin sistemul de alarmare că va avea loc un cutremur, faţă de Rusia şi Bulgaria unde sistemul te avertizează cu 92 de secunde înainte. În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur", a mai spus fizicianul.

Ai acvariu? Peştii simt cutremurele

„Da, acesta nu este un mit, spre deosebire de alte poveşti cum că ar ploua înainte sau că se schimbă ceva în atmosferă. Am constatat că peştii ies din acvariu pentru că apa exercită o presiune foarte mare asupra lor, iar peruşii, care de obicei fac gălăgie, tac. Animalele pot simţi cutremurul chiar şi cu câteva ore înainte", a mai arătat Mărmureanu.12
Pagina a fost generata in 0.2089 secunde