Suntem primii din Europa care facem asta pentru persoanele cu dizabilităţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța, după un model american. Încep lucrările Suntem primii din Europa care facem asta pentru persoanele cu dizabilităţi!
Social 28 August 2017 / 16:28 1084 accesări 0 comentarii

Plaja 3 Papuci din Constanţa va deveni prima plajă din Europa realizată pentru persoanele cu dizabilităţi. Lucrările de amenajare au început deja, iar pe 29 august, începând cu ora 11.00, curioşii vor putea admira primele echipamente care vor dota plaja si parcul terapeutic. Proiectul se va întinde pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi de plajă şi va cuprinde mai multe zone terapeutice, atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru turiştii care vor să le ofere o mână de ajutor oamenilor aflaţi în plin proces de recuperare. Pentru finalizarea proiectului ce însumează 100.000 de euro, sunt așteptate donații pe platforma de donaţii a Asociaţiei “Salvează o inimă”.

Nu cu mult timp în urmă era anunțat un proiect extrem de îndrăzneț; construcția primului parc terapeutic din Europa pentru persoanele cu dizabilităţi, la Constanța. Inițiativa aparține psihologului constănţean Adrian Gemănaru, desemnat câştigător în 2017, la World Autism Festival din Canada, președinte al Centrului Psihologic “Marea Neagră”. Poate părea ireal atunci când s-a făcut anunțul, dar iată că nu a fost așa. Dacă până acum poate că au mai fost discuții pe marginea faptului că persoanele cu dizabilități sunt neglijate, și că trebuie făcut ceva pentru ca și ele să se bucure în egală măsură de aceleași facilități atunci când vine vorba de plajă, distracție, recreere la malul Mării Negre, fără însă să se concretizeze ceva, de această dată vorbim despre ceva ”palpabil”. Nu mai sunt doar vorbe! Astfel, din sezonul estival 2018, Plaja 3 Papuci din Constanţa va deveni prima plajă din Europa realizată pentru persoanele cu dizabilităţi.

START LUCRĂRILOR Inițiatorii proiectului au anunțat într-un comunicat că

lucrările de amenajare au început deja, iar pe 29 august, începând cu ora 11.00, curioşii vor putea admira primele echipamente care vor dota plaja și parcul terapeutic. Reamintim că proiectul se va întinde pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi de plajă şi va cuprinde mai multe zone terapeutice, atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru turiştii care vor să le ofere o mână de ajutor oamenilor aflaţi în plin proces de recuperare. Începând cu 29 august, Centrul Psihologic “Marea Neagră” - organizatorul proiectului în valoare de 100.000 de Euro - va amenaja deja primele zone din cele 16 disponibile conform schiţei de organizare, astfel: Pictură pe sticlă. Direct pe plajă, va fi amplasat un panou vertical de sticlă, care va putea fi pictat de 8 copii în acelaşi timp, prin diferite metode: cu pensula, buretele sau chiar cu degetele; Pădurea de bambus. Va fi instalat un instrument muzical gigant, cu o suprafaţă de peste 20 mp. Este o adevarată pădure de bambus, prin intermediul căreia copiii îşi vor putea crea propriile melodii doar prin lovirea beţelor de bambus; Cascadă pe plajă. Va fi instalată pe plajă o cascadă în mărime naturală, iar copiii vor avea sarcina de a găsi cele mai bune soluţii pentru ca apa să reuşească să treacă peste toate obstacolele naturale; Curcubeul. Perdele colorate din texturi diferite vor fi dispuse în zona de stimulare tactilă.

INSPIRAȚIE DUPĂ UN PARC CELEBRU DIN SUA Precizăm că echipamentele terapeutice sunt inspirate după un parc celebru din SUA, unde deja există acest concept interesant de parc terapeutic. “Va fi proiectul cu cel mai mare impact adresat persoanelor cu nevoi speciale din România din ultimii ani. Pentru vara 2018, estimăm că peste 200.000 de persoane cu dizabilități şi însoţitori ai acestora vor veni să se bucure de această zonă specială de relaxare. Peste 200 de voluntari din 10 ţări din întreaga lume vor asigura buna desfăşurare a evenimentelor pe timpul sezonului estival, iar atât intrarea, cât şi toate facilităţile acestui sector de plajă, vor fi gratuite. Până la sfârşitul lui octombrie, Centrul Terapeutic “Marea Neagră” îşi propune să finalizeze cu succes campania de strângere de fonduri, urmând ca ulterior să înceapă selecţia voluntarilor implicaţi în proiect. Ne mai despart aproximativ 65.000 de euro pentru ca acest vis să devină realitate”, a declarat preşedintele Centrului Psihologic “Marea Neagră”, psih. Adrian Gemănaru, citat într-un comunicat al Centrului.

CE VA CUPRINDE? Așa cum am mai precizat, parcul va cuprinde zone de șezlonguri, zone de cearșafuri, spații pentru terapie prin sport și muzică (meloterapie), cort spiritual, rampe de acces, scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, locuri de joacă, ponton mobil pentru sărituri în apă, zonă de stimulare auditivă, vizuală și tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină cu ajutorul câinelui de terapie Sunny - certificat internaţional, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități, vestiare, duşuri, toalete, cort de prim-ajutor etc. DONAȚII Până în prezent, iniţiatorii proiectului au reuşit să strângă donaţii private în valoare de 35.000 euro. Donaţiile pot fi făcute pe platforma de donaţii a Asociaţiei “Salvează o inimă”, https://salveazaoinima.ro/campaigns/beach-happiness/.

Citește și:

Concept unic în Europa. Plajă pentru persoane cu dizabilităţi, la ConstanţaŞtiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1777 secunde