Taxa pe lăcomie devine stimulent pentru... hărnicie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numai în România

Taxa pe lăcomie devine stimulent pentru... hărnicie

Economie 20 Martie 2019 / 17:51 739 accesări
Steven van Groningen (Raiffeisen): „Am crescut cu 19% creditarea către zona neguvernamentală. Nu văd de câtă stimulare mai am nevoie...“

Steven van Groningen (Raiffeisen): „Am crescut cu 19% creditarea către zona neguvernamentală. Nu văd de câtă stimulare mai am nevoie...“

Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank, a cincea bancă din sistemul bancar local, i-a răspuns, miercuri, ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în ceea ce privește redenumire taxei pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. „Am crescut anul trecut cu 19% creditarea pentru zona neguvernamentală. Nu văd de câtă stimulare mai am nevoie ca să cresc în continuare. Bani sunt, bănci sunt destule“, a declarat van Groningen, citat de mediafax.ro. Reamintim că Teodorovici a afirmat, marți seara, într-o emisiune la TVR 1, că taxa pe lăcomie pentru bănci va fi transformată în stimulentul pentru hărnicie, iar noul mecanism este foarte flexibil, deoarece stimulează banca; taxa, care va fi aplicată pentru o parte dintre activele financiare impozabile, se poate duce către zero, până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanțat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Finanțelor, ocazie cu care au văzut forma completă a propunerii de modificare a OUG 114/2018. Florin Dănescu, președintele executiv al ARB, a declarat că, în perioada următoare, membrii asociației vor analiza propunerea, evitând să se pronunțe asupra noii forme a actului normativ - „Este un produs complex, are și o variantă de bonusare, și o variantă de privire inversă vis-a-vis de creșterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte“. El a confirmat că un element ia în calcul și impozitarea băncilor în funcție de cota de piață, fără a oferi detalii - „ROBOR este un punct nevralgic. Vom face propuneri legate de indicator. Vor urma discuții și asupra activelor care vor fi scoase din baza de calcul a taxei impuse de OUG 114“. Următoarea întâlnire va avea loc după ce ARB își va formula punctul de vedere.



12