Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 09 Septembrie 2014 / 00:00 493 accesări

PORTUGALIA

Raliul groazei

Accident grav la un raliu, în Portugalia. Trei oameni au murit şi opt au fost răniţi, după ce una dintre maşini a ieşit de pe şosea şi a izbit în plin un grup de spectatori. Doi băieţi, de 8 şi 13 ani, precum şi o femeie au murit pe loc. Alţi doi spectatori aflaţi în calea maşinii scăpate de sub control sunt în stare gravă. Şi pilotul a fost transportat la spital, în stare de şoc. După accident, raliul a fost suspendat.

MAREA BRITANIE

Alertă teroristă

Aeroportul Luton, unul dintre cele cinci care deservesc Londra, a fost evacuat ieri, din cauza unui pachet suspect descoperit în zona controlului de securitate al pasagerilor, dar a fost redeschis după ce o echipă specializată în deminare a detonat bagajul de mână suspect. Nu a fost o bombă, a declarat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor aeroportuare. Alerta a fost dată cu puţin înainte de ora 13.00 GMT şi a determinat Poliţia să evacueze tot terminalul, în care se aflau aproximativ 1.600 de persoane. Toate zborurile au fost suspendate şi principalul drum ce deserveşte aeroportul a fost închis.

TURCIA

Suporteri acuzați de tentativă de lovitură de stat

Un procuror din Istanbul a cerut trimiterea în judecată a 35 de membri ai unui club de suporteri ai echipei Beşiktaş Istanbul, pentru participarea la mişcarea antiguvernamentală din iunie 2013. Conform unui document citat de cotidianul ”Milliyet”, suporterii sunt acuzaţi de tentativă de lovitură de stat, cerându-se ca aceştia să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă. ”Suspecţii au încercat să prezinte o imagine similară cu aceea a Primăverii Arabe, furnizând presei străine fotografii cu confruntările, în scopul de a doborî, prin mijloace ilegale, Guvernul legal din Turcia”, a precizat procurorul în actul de acuzare. Data procesului ce îi vizează pe cei 35 de suporteri încă nu a fost stabilită. Revolta din 2013 a început la sfârşitul lunii mai, prin mobilizarea unui grup de militanţi ecologişti care se opuneau distrugerii unei grădini publice, parcul Gezi din Istanbul. După o intervenţie violentă a forţelor de ordine în data de 31 mai, mişcarea s-a transformat într-o frondă împotriva derivei autoritare şi islamiste a lui Recep Tayyip Erdogan, în prezent preşedintele Turciei, reunind în trei săptămâni 3,5 milioane de persoane în toată ţara. Cel puţin opt persoane au decedat şi 8.000 au fost rănite în timpul manifestaţiilor.

BELGIA

Obsesie antisemită

Un fost ostatic francez în Siria, jurnalistul Didier François, a declarat ieri că Medhi Nemmouche, presupusul autor al atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, avea o obsesie antisemită și voia să îl imite sau îl depăşească pe Merah, modelul său. Mohammed Merah, un tânăr din Toulouse, a fost ucis de poliţie în martie 2012, după ce a efectuat mai multe misiuni în cursul cărora a ucis şapte persoane, între care mai mulţi copii într-o şcoală evreiască. Didier François a subliniat că are convingerea intimă, certitudinea absolută că Nemmouche a fost unul dintre temnicerii din Siria şi că era extrem de violent în atitudine, cuvinte, era extrem de provocator: ”Fierbea în permanenţă, într-o violenţă debordantă”. ”Nemmouche nu este un ideolog islamist. O spunea el însuşi: se definea drept un tânăr criminal transformat în epurator etnic, ceea ce spunea în permanenţă”, a adăugat Didier François. Fostul ostatic a criticat din nou divulgarea sâmbătă, de către cotidianul francez ”Le Monde”, a informaţiei privind prezenţa lui Nemmouche printre temnicerii sirieni: ”nu este util să oferi acest tip de informaţie, fără să realizezi riscurile în faţa Statului Islamic. Suntem jurnalişti, ni se datorează explicaţii, informaţii, dar există un timp pentru toate. În cazuri particulare, este un timp pentru cercetare, pentru anchetă, justiţie. Prin urmare, nu este total util să oferi informaţii despre o organizaţie deosebit de periculoasă, care are în mâinile sale un anumit număr de ostatici”. Medhi Nemmouche a fost arestat la Marsilia, în sudul Franţei, la 30 mai, după care a fost extrădat la sfârşitul lui iunie în Belgia, unde a fost inculpat şi încarcerat pentru cvadruplul asasinat comis la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, la 24 mai.

IRAN

Ali Khamenei a fost operat de prostată

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a fost operat la nivelul prostatei, ieri dimineaţă, a anunţat agenţia oficială Irna. Operaţia a fost efectuată cu succes, afirmă agenţia. Ali Hosseini Khamenei, în vârstă de 75 de ani, conduce Iranul de 25 de ani, de când a fost desemnat de către imamul Ruhollah Musavi Khomeini, fondatorul Republicii Iran.

COREEA DE NORD

Cerere de eliberare

SUA au îndemnat Coreea de Nord, duminică, să-i elibereze pe cei trei americani deţinuţi în acest stat stalinist, la câteva ore după ce Phenianul a anunţat un proces împotriva unuia dintre ei. Matthew Miller urmează să fie prezentat în faţa unui tribunal nord-coreean pe 14 septembrie, a anunţat, duminică, agenţia oficială KCNA. Coreea de Nord a anunţat în iunie că Matthew Miller şi Jeffrey Fowle, unul dintre ceilalţi doi americani, vor fi judecaţi pentru acţiuni nespecificate asimilate unor acte ostile faţă de ţară. Al treilea deţinut, Kenneth Bae, a fost arestat în noiembrie 2012. Acuzat că este un activist creştin evanghelist ce caută să răstoarne Guvernul nord-coreean, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Cei trei americani au îndemnat, pe 2 septembrie, Washingtonul să trimită un emisar care să negocieze cu Phenianul eliberarea lor. Supravegheaţi de către un reprezentant al Guvernului, ei au vorbit despre condiţiile de detenţie într-un interviu pentru CNN, un lucru foarte neobişnuit în Coreea de Nord. Cei trei deţinuţi se aflau într-un hotel din capitala nord-coreeană.

EGIPT

Arestări privind o căsătorie gay

Autorităţile egiptene au arestat şapte bărbaţi, acuzaţi că apar într-o înregistrare video la o presupusă căsătorie între persoane de acelaşi sex, relatează BBC News online. Înregistrarea, în care apare un grup de bărbaţi ce participă la o petrecere la bordul unei nave pe Nil, a fost larg accesată pe reţele de socializare. Bărbaţii riscă să fie acuzaţi de ”incitare la desfrâu şi răspândirea unor imagini care încalcă decenţa publică”. Homosexualitatea nu este interzisă explicit în Egipt, însă persoanele cu orientare homosexuală sunt acuzate frecvent de sfidarea religiei şi desfrâu. Patru persoane au fost condamnate, în aprilie, pentru desfrâu. Zeci de bărbaţi au fost condamnaţi, în 2001, pentru acuzaţii similare. Procurorii au dispus ca cei şapte bărbaţi să fie supuşi unor teste medicale, aparent cu scopul de a stabili care este orientarea lor sexuală. Asemenea teste reprezintă o practică foarte veche în Egipt şi sunt denunţate de organizaţii cu activitate în domeniul drepturilor omului.

CHINA

Șase luni de mister

În lipsa unor răspunsuri la întrebările lor dureroase, familiile victimelor, majoritatea chineze, au marcat ieri, cu tristeţe şi furie, şase luni de la dispariţia rămasă neexplicată a cursei aeriene MH370 a companiei Malaysia Airlines. În cursul unei ceremonii de rugăciune, ieri, la Beijing, aproximativ 30 de apropiaţi ai victimelor au denunţat indiferenţa autorităţilor chineze şi relele tratamente la care sunt supuşi unii dintre ei. Dintre cei 239 de pasageri şi membri ai echipajului avionului Boeing al Malaysia Airlines, 153 erau chinezi. Potrivit unor mărturii concordante, apropiaţi ai pasagerilor au fost arestaţi şi bătuţi în această vară, inclusiv doi copii cu vârste de 6 şi 4 ani, după o manifestaţie în faţa sediului Malaysia Airlines din Beijing. În Malaezia, duminică, aproximativ 100 de rude ale altor pasageri au participat la o ceremonie. Cursa MH370 între Kuala Lumpur şi Beijing a dispărut la 8 martie. La scurt timp după decolare, avionul a schimbat radical planul de zbor, virând spre vest, apoi spre sud, în direcţia Oceanului Indian, unde s-ar fi prăbuşit din lipsă de carburant. Traiectoria sa a fost reconstituită cu ajutorul sateliţilor, dar locul prăbuşirii rămâne necunoscut şi nicio urmă nu a fost găsită, în pofida vastelor căutări aeriene şi submarine efectuate în largul coastelor occidentale ale Australiei. Canberra, care conduce aceste căutări, a anunţat vineri că elemente la fel de dure ca metalul au fost identificate pe fundul Oceanului Indian, pe traiectoria presupusă a aparatului, dar că ar fi vorba, cel mai probabil, de minerale. Mai multe ipoteze au fost evocate pentru a explica dispariţia cursei MH370, de la o criză de nebunie a pilotului sau a copilotului la o deturnare sau un grav accident mecanic. Explicaţia cea mai credibilă, potrivit responsabililor cu ancheta, este că o scădere bruscă a nivelului de oxigen de la bord a lăsat echipajul şi pasagerii inconştienţi. Avionul ar fi continuat să zboare pe pilot automat, până la căderea în mare, din lipsă de carburant. La 17 iulie, un alt Boeing al Malaysia Airlines, care asigura ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, a explodat în zbor, cel mai probabil doborât de o rachetă în timp ce survola estul Ucrainei. Acesta transporta 298 de persoane, între care 193 de cetăţeni olandezi.



12