Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 14 Mai 2009 / 00:00 525 accesări

“Există toate şansele” ca Guvernul să îşi asume răspunderea pentru Coduri

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că “există toate şansele” ca Guvernul să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru adoptarea Codului Civil şi a Codului Penal, precizînd că decizia finală va fi luată şi după discuţii cu reprezentanţii societăţii civile. Proiectul Codului Penal a fost adoptat, ieri, în unanimitate în subcomisia parlamentară de specialitate, preşedintele acesteia, Victor Ponta, precizînd că este un nou proiect faţă de cel venit de la Guvern, care va fi depus, la începutul săptămînii viitoare, la Senat, pentru dezbatere în plen. Potrivit lui Ponta, subcomisia a dat un vot tehnic asupra Codului Penal, iar partidele la putere şi cele din opoziţie trebuie să ia o decizie politică privind modul în care va fi adoptat acest proiect. El a adăugat că va depune, luni după amiază, la Senat, acest proiect, avînd în vedere că luni dimineaţă se va întruni coaliţia guvernamentală pentru a lua decizia politică.

CN al PSD relansează candidaţii la PE

Consiliul Naţional lărgit al PSD se va întruni, joi, la ora 17.00, la pavilionul central al Romexpo, cu participarea estimată a 10.000 de persoane, pentru a lansa candidaţii pentru PE şi a reconfirma propunerea ca liderul PSD, Mircea Geoană, să candideze la alegerile prezidenţiale. Consiliul Naţional lărgit va relua propunerea Comitetului Executiv Naţional (CExN), de luna trecută, ca preşedintele PSD, Mircea Geoană, să fie desemnat candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din toamnă şi o va înainta Congresului extraordinar, care se va desfăşura, cel mai probabil, în septembrie. Pe lîngă mesajele de sprijin pentru eurocandidaţi şi Mircea Geoană, Consiliul Naţional al PSD are pe ordinea de zi şi o serie de propuneri de măsură anticriză şi relansare economică.

Andrei Iucinu îi îndeamnă pe tineri să se prezinte la vot, în 7 iunie

Candidatul PSD+PC pentru Parlamentul European (PE), purtător de cuvînt al TSD, Andrei Iucinu, îi îndeamnă pe tineri să se prezinte la vot pe 7 iunie, cînd ne alegem cei 33 de reprezentanţi români în PE. „Ca tînăr responsabil, ca absolvent de Drept şi de cunoscător al rolului PE mă adresez tinerilor, pe care îi îndemn să facă un minim efort şi să se prezinte în număr cît mai mare la vot pe 7 iunie 2009, fiindcă numai aşa putem avea şansa să trimitem în forul european oameni capabili şi responsabili, care pot, vor şi ştiu să lupte pentru interesele României şi ale românilor, indiferent de ţara europeană în care aceştia se află. În calitate de tînăr politician social-democrat vă pot garanta că lista PSD pentru PE este una formată din profesionişti, majoritatea fiind europarlamentari în funcţie ori foşti miniştri. PSD este membru al grupului socialist din PE, grup care a fost în permanenţă alături de România, spre deosebire de grupul popularilor europeni, ai cărui membri s-au opus unor iniţiative benefice pentru cetăţenii europeni (prelungirea concediului maternal în UE sau asigurarea accesului tuturor europenilor la locuri de muncă şi condiţii egale), prejudiciind astfel şi interesele românilor”, declară Andrei Iucinu.

Legea de aprobare a OUG 34 este constituţională

Curtea Constituţională (CC) a decis, ieri, cu majoritate de voturi, că Legea de aprobare a OUG 34 privind rectificarea bugetară pe 2009 este constituţională. De asemenea, Curtea Constituţională a examinat obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - constituită în Secţii unite, referitoare la dispoziţiile Anexei nr. 2, poziţiile nr. 4 şi 16 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care a fost aprobată de Parlament prin această lege, constatînd, cu majoritate de voturi, că textele criticate sînt constituţionale. Motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile Curţii sînt definitive şi general obligatorii şi se comunică preşedintelui României în vederea promulgării legii.

PSD, asigurat de PES că are prima opţiune la comisar european

Purtătorul de cuvînt al PSD Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, ieri, că PSD a primit asigurări din partea reprezentanţilor PES că va avea prima opţiune în desemnarea comisarului european dacă va obţine cel mai bun scor electoral la alegerile pentru Parlamentul European. Adomnicăi a precizat că PSD a avut discuţii pe această temă cu socialiştii europeni. Ea a spus că, în prezent, “toate energiile partidului” sînt mobilizate pentru cîştigarea alegerilor europarlamentare, iar atingerea acestui obiectiv va însemna şi “alinierea pe locul întîi la startul pentru alegerile prezidenţiale din toamnă”.

Decizia de declinare a dosarului în procesul Tăriceanu - Boc, contestată

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Emil Boc referitor la declaraţiile privind cazul Sterling Resources a fost amînat, ieri, de Judecătoria Sectorului 5 (JS 5), întrucît decizia de declinare a dosarului la această instanţă de la cea similară a sectorului 6 a fost contestată. Astfel, Judecătoria Sectorului 5 a amînat dezbaterile, la primul termen în cauză, după declinare, pentru 27 iunie, pe motiv că decizia de declinare de la JS5 a fost atacată cu recurs, contestaţia urmînd să fie discutată la Tribunalul Bucureşti, în 19 iunie. Fostul premier îl acuză pe Emil Boc, în acţiunea de chemare în judecată, că ar fi minţit şi că ar fi dat dovadă de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărîrea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources.

“Poziţia publică a Monicăi Macovei este una anti-românească”

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai consideră că atitudinea Monicăi Macovei, candidat PD-L la europarlamentare, este una “anti-românească, fundamental greşită şi lipsită de respect faţă de drepturile omului”, din cauza criticilor pe care aceasta din urmă le aduce României în presa internaţională şi la Bruxelles. Nicolai s-a referit, astfel, la declaraţiile Monicăi Macovei făcute la Bruxelles şi în presa străină şi a catalogat aceste declaraţii ca fiind “de tip stalinist şi fascist”. Ea îi cere Monicăi Macovei “să facă publice numele persoanelor care, din cauza conduitei corupte, împiedică utilizarea corectă şi adecvată a fondurilor europene. În felul acesta dă o şansă, dacă este nevoie, României să îşi facă ordine în propria curte şi individualizează responsabilităţile în clasa politică românească. În alte condiţii, consider că acest tip de atitudine este una care este îndreptată împotriva intereselor României”.

CC dezbate în iunie sesizarea în ceea ce priveşte funcţia lui Geoană în CSAT

Curtea Constituţională va lua în discuţie, în 3 iunie, sesizarea PNL de neconstituţionalitate a OUG 224 prin care preşedintele Senatului Mircea Geoană a devenit vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Liberalii susţin în sesizarea Curţii privind neconstituţionalitatea OUG 224 prin care preşedintele Senatului Mircea Geoană a devenit vicepreşedinte al CSAT că această funcţie este incompatibilă cu mandatul de senator sau deputat. PNL afirmă că extinderea componenţei CSAT - autoritate aparţinînd puterii executive - prin includerea preşedintelui Senatului, alături de reprezentanţii ai instituţiilor şi structurilor din sfera puterii Executive responsabile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat

Guvernul modifică licenţierea sistemelor de avarie

Guvernul a luat în discuţie, în şedinţa de ieri, modificarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Legii privind paza bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor, pentru a simplifica astfel licenţierea sistemelor de avarie şi a evita declanşarea procedurii de infrigement de către Comisia Europeană. Premierul Boc a precizat, chiar în cadrul discuţiei privind ordonanţa de modificare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor, că urgenţa este impusă de riscul sancţiunilor din partea Comisiei Europene. La rîndul său, vicepremierul şi ministrul de Interne, Dan Nica, a arătat că anumite prevederi ale Legii 333/2003 pun bariere în calea liberei circulaţii a mărfurilor, aşa cum este garantată în articolele 20 şi 38 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene.

Deputaţii trebuie să-şi actualizeze declaraţiile de avere şi interese

Deputaţii vor fi informaţi că au obligaţia să depună sau să actualizeze, pînă la data de 15 iunie 2009, declaraţiile de avere şi de interese pentru anul fiscal 2008, a stabilit, ieri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Conducerea Camerei a aprobat, în acest sens, un memorandum intern al secretarului general Gheorghe Barbu, care propune ca grupurile parlamentare să pună la dispoziţia deputaţilor această informare, avînd în vedere că termenul pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese se apropie.

Constituirea Comisiei speciale pentru elaborarea legilor securităţii, aprobată

Birourile Permanente ale celor două Camere au aprobat, ieri, proiectul de hotărîre privind constituirea Comisiei comune speciale pentru elaborarea noului pachet al legilor securităţii naţionale, care va fi formată din 15 parlamentari. Grupul parlamentar al PD-L a nominalizat, pentru Comisia specială pentru elaborarea noului pachet de legi privind securitatea naţională, doi deputaţi: Cezar Preda (preşedintele Comisiei SRI) şi Costică Canacheu (preşedintele Comisiei pentru Apărare) şi trei senatori: Vasile Blaga (ministrul Dezvoltării regionale), Mircea Banias şi Vasile Nistor. Social-democraţii au desemnat pentru această comisie cinci deputaţi: Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase, Ion Stan, Marian Săniuţă şi Cătălin Voicu, iar liberalii au desemnat doi senatori: Teodor Meleşcanu (preşdintele Comisiei pentru Apărare) şi Cristian David (fost ministru de Interne) şi pe deputatul George Scutaru (vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare). Grupul UDMR l-a desemnat pe senatorul Verestoy Attila, iar grupul parlamentarilor aparţinînd minorităţilor naţionale, pe deputatul Nicolae Mircovici. Pentru a fi înfiinţată, Comisia specială va trebui să primească aprobarea plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.



12