Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Noiembrie 2012 / 00:00 405 accesări

ITALIA

Incident armat

Un român a fost rănit într-un schimb de focuri care a avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la Roma. Conform site-ului RomaToday.it, bărbatul în vârstă de 28 de ani, cetăţean român, a fost rănit într-un schimb de focuri care a avut loc pe strada Serenissima. El a fost atins de două gloanţe, la un picior şi în mandibulă, dar viaţa sa nu este în pericol. Victima a fost transportată la spital şi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Agresorul a reuşit să fugă şi este dat în urmărire.

MAREA BRITANIE

Fraude de milioane

Un român care folosea un aparat de citire a cardurilor bancare cu ajutorul căruia a obţinut aproximativ 9.000 de coduri PIN a recunoscut fraude de peste trei milioane de lire sterline, relatează ”The Sun”. Leonid Rotaru, în vârstă de 32 de ani, a fost prins în timp ce încerca să ridice un cititor de carduri foarte avansat, pe care îl amplasese într-un bancomat din Tesco. O cameră video de mici dimensiuni instalată la bancomat înregistra codurile PIN în Minehead, Somerset, însă instalaţia a atras suspiciunea cetăţenilor, care au alertat poliţia. Rotaru, care locuieşte în Bridgwater, era dat în urmărire pentru infracţiuni similare. El a recunoscut acuzaţiile şi îşi aşteaptă sentinţa. Poliţia suspectează că Rotaru este membru al unei grupări organizate.

FRANŢA

Hoţi de bagaje

Poliţia franceză a arestat şi reţinut, ieri, circa 30 de angajaţi ai aeroportului parizian din Roissy, bănuiţi că ar fi furat, în ultimele luni, mai multe obiecte de valoare din bagaje. Potrivit anchetei, suspecţii (11 angajaţi însărcinaţi cu gestionarea bagajelor şi doi mecanici) selectau bagajele în funcţie de provenienţă sau destinaţie, alegându-le pe cele cu... destinaţii bogate, ca Dubai, New York, Washington sau Johannesburg. Angajaţii, în vârstă de 22 până la 50 de ani, au furat, pe parcursul mai multor luni, bani şi obiecte de valoare din bagajele care tranzitau aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, al doilea cel mai mare aeroport european şi al şaptelea din lume, cu un trafic de 61 de milioane de pasageri în 2011. Patru angajaţi au fost arestaţi în cursul dimineţii la locul de muncă, în zona liberă a aeroportului parizian. Ceilalţi nouă suspecţi au fost arestaţi în Paris sau la periferia oraşului. Percheziţiile s-au efectuat la domiciliile suspecţilor, poliţiştii sperând că vor găsi obiectele pierdute. Ancheta a debutat în octombrie 2011. În februarie 2011, aproximativ 20 de persoane au fost arestate pentru furturi din bagaje, valoarea prejudiciului ridicându-se la 750.000 de euro.

CEHIA

Demisia ministrului Apărării

Ministrul ceh al Apărării, Alexandr Vondra, şi-a prezentat demisia, ieri, argumentând că se confruntă cu o scădere a susţinerii electorale. Alexandr Vondra, membru al partidului de dreapta ODS, nu a reuşit să îşi păstreze locul de senator în urma scrutinului legislativ din octombrie, câştigat de opoziţia social-democrată. Ministrul, în vârstă de 51 de ani, va părăsi funcţia pe 7 decembrie. Opoziţia solicita de mult timp demisia sa, din cauza unui contract controversat pentru furnizarea de echipamente audio şi video în timpul preşedinţiei cehe a UE, în primul semestru al anului 2009.

TURCIA

Vizită NATO

Experţi militari NATO sosiţi la începutul săptămânii în Turcia au început, ieri, o serie de inspecţii la situri în care ar putea să fie instalate rachete de tip Patriot, a căror mobilizare, în apropierea frontierei cu Siria, a fost solicitată de Guvernul turc. Statele membre NATO urmează să accepte în mod oficial, în zilele următoare, o solicitare din partea partenerului lor turc. Îngrijorată de riscul unei escaladări a conflictului sirian, Ankara a cerut, săptămâna trecută, Alianţei Nord-Atlantice să mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot în apropiere de frontiera sa cu Siria, provocând furia regimului preşedintelui sirian, Bashar al-Assad şi avertizări din partea principalilor doi aliaţi ai acestuia, Rusia şi Iran. Guvernul turc şi oficiali NATO au repetat în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că rachetele de tip Patriot au doar o menire strict defensivă şi nu vor fi utilizate pentru crearea unei zone de interdicţie aeriene în nordul teritoriului Siriei. Potrivit unei surse militare turce, între patru şi şase baterii ar putea să fie mobilizate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa (în sudul Turciei), lucru care ar necesita staţionarea pe teritoriul Turciei a 400 de militari NATO din trei ţări care deţin sistemul Patriot, şi anume SUA, Olanda şi Germania.

ITALIA

Tornadă

O tornadă violentă a lovit, ieri, uzina siderurgică Ilva din Taranto, în contextul unui val de intemperii care afectează Italia şi provoacă inundaţii în Toscana, precum şi în alte regiuni ale ţării. La Taranto, o tornadă venită de pe mare a devastat depozitele uzinei, apoi fulgerul a lovit un coş de fum din care au căzut bucăţi pe o linie de înaltă tensiune, provocând oprirea circulaţiei pe o linie de cale ferată locală. Agenţia de presă italiană Ansa a precizat un număr de 20 de răniţi, dar nu se poate confirma dacă sunt muncitori de la uzină sau alte persoane care locuiesc în zona atinsă de tornadă. Toscana, unde patru persoane au murit deja din cauza intemperiilor de acum 15 zile, a fost lovită din nou de precipitaţii puternice, care au provocat inundarea străzilor şi drumurilor, atât în capitala Florenţa, cât şi în alte zone din regiune.

SUA

Excludere temporară

Agenţia americană de protecţie a mediului (EPA) a anunţat ieri că a exclus temporar grupul petrolier British Petroleum (BP) de la orice contract cu Guvernul SUA, în urma accidentului grav produs în 2010, în Golful Mexic. ”EPA a luat această măsură din cauza lipsei integrităţii profesionale a BP, demonstrată de conduita întreprinderii în cursul exploziei de la Deepwater Horizon şi de răspunsul său la acest eveniment”, a justificat agenţia. BP a exploatat platforma petrolieră Deepwater Horizon, situată la 80 kilometri de New Orléans, statul Louisiana, a cărei explozie la 20 aprilie 2010 s-a soldat cu 11 morţi şi deversarea a zeci de mii de tone de ţiţei în golful Mexic. În urmă cu două săptămâni, grupul britanic a acceptat să pledeze vinovat în acest caz şi să plătească o amendă de peste 4,5 miliarde de dolari, în cadrul unui acord cu autorităţile americane. EPA a precizat că suspendarea unor contracte cu Guvernul este o practică standard atunci când responsabilitatea unei întreprinderi este pusă în discuţie în cadrul unei proceduri legale care vizează asigurarea integrităţii programelor federale.

ALBANIA

100 de ani de independenţă

Albania a sărbătorit, ieri, 100 de ani de la declararea independenţei de Imperiul Otoman, în 1912, cu drapelul naţional arborat în pieţe, pe clădirile publice şi private. Startul ceremoniilor de ieri a fost dat în oraşul Vlora din sudul ţării, unde a fost proclamată independenţa. Statul albanez este astăzi o democraţie parlamentară şi vizează aderarea la UE. CE a refuzat însă de două ori să acorde Albaniei statutul de candidat la aderare şi a atras atenţia că ”instabilitatea politică ar putea dăuna serios perspectivelor europene ale Tiranei”. La presiunea UE, în acest an a fost adoptată o nouă lege electorală, menită a pune capăt disputelor politice din ţară, care au împiedicat adoptarea unor reforme cerute de UE, mai ales cea a justiţiei.

INDONEZIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs ieri în largul coastelor din estul Indoneziei, fără să antreneze o alertă de tsunami, a anunţat Agenţia indoneziană de Geofizică (BMKG). Hipocentrul seismului, care a avut loc la ora locală 15.56, la o adâncime de 12 kilometri, se situa la 157 de oraşul Tual, pe Insulele Moluce. Nicio victimă sau pagube nu au fost semnalate imediat. Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă în care se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând o intensă activitate seismică şi vulcanică.

PAKISTAN

Rachetă testată

Armata pakistaneză a anunţat ieri că a testat cu succes o rachetă cu rază medie de acţiune şi capacitate nucleară, al optulea exerciţiu de acest tip de la începutul anului. Racheta de tip Hatf-V, cu rază de acţiune de 1.300 de kilometri, este propulsată cu ajutorul unui carburant lichid şi poate purta o ogivă convenţională, a precizat armata. Nu este vorba despre primul test al unei rachete de tip Hatf-V efectuat de Pakistan, singura putere nucleară din lumea musulmană. Pakistanul a efectuat, de la începutul anului, opt teste ale unor rachete cu capacitate nucleară şi cu rază scurtă sau medie de acţiune, în timp ce India, vecinul şi rivalul său, a efectuat un prim tir de testare a unei rachete cu rază lungă de acţiune şi capacitate nucleară, de tip Agni-V. India şi Pakistanul au purtat trei războaie, de la data proclamării independenţei lor, concomitent, în 1974, în urma unui proces accelerat şi sângeros de destrămare a Imperiului britanic al Indiilor. Cele două ţări rivale au obţinut, în mod oficial, arma nucleară la sfârşitul anilor \'90.

EGIPT

Proteste violente

Poliţia egipteană a folosit, ieri, gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor ostili preşedintelui Mohamed Morsi, în piaţa Tahrir din Cairo. Pe timpul nopţii au avut loc confruntări pe străzile învecinate pieţei iar acestea au continuat în cursul dimineţii. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, obligându-i să fugă, precum şi împotriva corturilor în care protestatarii campează de vineri. Televiziunea a difuzat imagini cu manifestanţi care ridicau de jos grenadele lacrimogene şi le aruncau în poliţişti, pe o stradă situată în apropierea ambasadei SUA, în vecinătatea pieţei Tahrir. Marţi, zeci de mii de egipteni s-au reunit în piaţa Tahrir, pentru a protesta faţă de decizia lui Mohamed Morsi de a-şi extinde prerogativele, cea mai importantă mobilizare împotriva preşedintelui islamist de la alegerea sa, în iunie. Reuniuni similare au avut loc în majoritatea celor 27 de provincii egiptene. Cel puţin 100 de persoane au fost rănite cu o zi înainte, în cadrul acestor manifestaţii, dintre care 21 la Cairo. Cel puţin trei persoane au murit într-o săptămână de confruntări între manifestanţi şi forţele antirevoltă.

UCRAINA

Confuntarea portretelor

Autorităţile de la Harkiv, Ucraina, au afişat, pe faţada parlamentului local, un portret al fostului şef al guvernului italian, Silvio Berlusconi, ca răspuns al afişării unui portret al disidentei Iulia Timoşenko, aflată în închisoare la Harkiv, pe faţada unui muzeu din Roma. Uriaşul portret al lui Berlusconi reprezentat în spatele gratiilor a fost inaugurat ieri dimineaţă pe faţada consiliului municipal de la Harkiv. ”Berlusconi, ia mâinile! Din cauza lui, Italia a pierdut milioane! Roma, nu-l susţineţi doar pe fostul premier ucrainean, ci şi pe propriul vostru premier!”, este scris sub afiş, atât în ucraineană, cât şi în italiană.



12