„Terorismul“ din provincia siriană Idlib va fi rezolvat de armată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia dixit:

„Terorismul“ din provincia siriană Idlib va fi rezolvat de armată

Externe 04 Septembrie 2018 / 16:40 360 accesări

Armata siriană „se pregăteşte să rezolve“ problema „terorismului“ în provincia siriană Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor, a declarat pe 4 septembrie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu două zile înaintea summitului ruso-turco-iranian ce va avea loc în Iran, transmite AFP, citată de Agerpres. „Situaţia la Idlib continuă să rămână un subiect de preocupare deosebită pentru Moscova, Damasc, Ankara şi Teheran“, a afirmat Peskov, în faţa presei. „Un nou nod al terorismului s-a format acolo (...) şi aceasta duce la o destabilizare generală a situaţiei“, a precizat purtătorul de cuvânt. „Aceasta subminează eforturile de a se ajunge la o reglementare politico-militară“ în Siria şi, „ceea ce este principalul, constituie o ameninţare importantă pentru bazele noastre“ militare din Siria, a adăugat Peskov.

Potrivit Moscovei, zeci de drone ce au avut ca ţintă baza aeriană rusă de la Hmeimim (nord-vestul Siriei) au fost lansate recent dinspre Idlib. „Ştim că forţele aeriene siriene se pregătesc să rezolve această problemă“, a afirmat el. Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului survin după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat luni Siria, Rusia şi Iran în legătură cu o ofensivă asupra provinciei Idlib, care ar putea provoca o „tragedie umană“. „Lansarea de avertismente fără a ţine cont de potenţialul negativ şi periculos pentru situaţia din întreaga Sirie înseamnă să nu faci dovadă de o abordare complexă şi exhaustivă“ pentru rezolvarea problemei, a reacţionat Peskov.

Regimul de la Damasc, al cărui principal aliat este Moscova, îşi propune să recucerească Idlib, regiune din nord-vestul Siriei, situată la frontiera cu Turcia şi controlată pe 60% din teritoriu de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri a Al-Qaida), dar unde se află şi numeroase grupări rebele.

Potrivit agenţiei Reuters, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi o sursă din rândul insurgenţilor, Rusia a reluat pe 4 septembrie atacurile aeriene împotriva insurgenţilor în provincia Idlib, după o pauză de mai multe săptămâni.

Sursa: Agerpres12
Pagina a fost generata in 0.193 secunde