Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Sport 04 Octombrie 2014 / 00:00 766 accesări

TECĂU LUPTĂ PENTRU O FINALĂ LA BEIJING

Tenismanul constănțean Horia Tecău și partenerul său, olandezul Jean-Julien Rojer, luptă sâmbătă pentru calificarea în finala turneului de 500 de puncte de la Beijing, dotat cu premii în valoare totală de 3,755 de milioane de dolari. Tecău și Rojer îi întâlnesc în semifinale pe Fabio Fogninin (Italia) și Leonardo Mayer (Argentina), care au acces în această fază a competiției beneficiind de abandonul din sferturi al perechii sârbe formate din Novak Djokovic și Filip Krajinovic. Tecău a câștigat anul trecut turneul de la Beijing, alături de belarusul Max Mirnîi.

HALEP, APROAPE SĂ PIARDĂ LOCUL 2 WTA

Tenismena Maria Şarapova, locul 4 WTA şi cap de serie nr. 4, a învins-o vineri, cu scorul de 6-0, 6-4, pe Svetlana Kuzneţova, locul 27 WTA, şi s-a calificat în semifinalele China Open, turneu de categorie Premier Mandatory, dotat cu premii în valoare totală de 5,4 milioane de dolari. Rusoaica va juca în semifinale cu Ana Ivanovic (Serbia, locul 9 WTA şi cap de serie nr. 9), iar în cazul în care va triumfa în acest meci, Șarapova o va întrece pe constănțeanca Simona Halep în ierarhia jucătoarelor profesioniste de tenis și va urca pe locul 2 WTA. Halep ar putea fi depășită și de sportiva cehă Petra Kvitova, locul 3 WTA şi cap de serie nr. 3, dacă aceasta se va impune la Beijing. În cazul în care Kvitova va câștiga trofeul, după o finală cu Şarapova, cehoaica va urca pe locul secund, rusoaica va fi pe poziția a treia, iar Halep va retrograda pe locul 4 WTA. Kvitova s-a calificat în semifinale, după ce a învins-o vineri, cu 7-6, 6-4, pe italianca Roberta Vinci, locul 44 WTA, și o va avea adversară în penultimul act pe Samantha Stosur (Australia, 21 WTA). Vineri, la revenirea în ţară, Halep a declarat că i-a fost greu să abandoneze în sferturile de finală ale China Open din cauza unei accidentări la coapsă, precizând că a preferat să facă acest lucru pentru a se pregăti pentru Turneul Campioanelor de la Singapore.

CRISTI PLETEA, LA EUROPA TOP 10 LA TENIS DE MASĂ

La finalul acestei săptămâni, în localitatea franceză Tours are loc unul dintre cele mai puternice turnee de tenis de masă rezervate cadeților și juniorilor, Europa Top 10. La startul întâlnirii este prezent și un sportiv tomitan, cadetul Cristian Pletea, care va fi însoțit de antrenorul constănțean Stelian Hașoti. Din delegația României mai fac parte Bernadette Balint, Adina Diaconu, Andreea Dragoman și Rareș Sipoș, alături de antrenorii Petre Arnăutu și Marian Filipaș.

CUPA ROMÂNIEI LA VOLEI

Sâmbătă sunt programate meciurile retur din cadrul optimilor de finală ale Cupei României la volei masculin. Ştiinţa Explorări Baia Mare și Unirea Dej au jucat în devans cele două manșe din optimi, la Baia Mare, iar dejenii au câștigat ambele partide și s-au calificat în sferturi. Iată programul celorlalte trei dispute: Arcada Galaţi - VCM LPS Piatra Neamţ (ora 17.00, în tur 3:2); Phoenix Şimleul Silvaniei - VC Banatul Caransebeş (ora 18.00, în tur 1:3); CSM Bucureşti - Steaua Bucureşti (ora 18.00, în tur 3:0). La feminin, programul inițial a fost complet bulversat, multe meciuri fiind amânate, devansate sau cu gazda schimbată! În weekend-ul trecut au jucat CSM Tîrgovişte și Unic Piatra Neamţ, în devans, dâmbovițencele reușind calificarea în sferturi. Practic, doar disputa CSM Lugoj - CSM-ADEP Satu Mare se desfășoară conform programului stabilit inițial de către Federația Română de Volei, cu mențiunea că returul a fost devansat cu o zi. Turul va avea loc sâmbătă, de la ora 18.30. În rest, SCM U. Craiova joacă ambele partide cu ACS Penicilina la Iaşi, sâmbătă și duminică, de la ora 17.00, iar Universitatea Cluj va susține ambele manșe pe terenul lui CSM Bucureşti, în weekend-ul viitor.

DERBY ÎN LN DE HANDBAL FEMININ

Liga Naţională de handbal feminin se va întrerupe până la 19 octombrie, pentru reunirea echipei naţionale, excepţie făcând derby-ul dintre HCM Baia Mare (locul 1, 21 de puncte) şi CSM Bucureşti (locul 3, 20 de puncte), programat duminică, de la ora 17.15 (în direct la Digi Sport 1), la Baia Mare, în devans pentru etapa a 9-a. Bucureștencele nu au pierdut niciun meci pe teren în acest sezon, dar au cedat la „masa verde”, scor 0-10, în partida cu CSM Craiova și au fost penalizate cu un punct de către Federația Română de Handbal din cauza problemelor organizatorice.

CM DE GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

Vineri, la Nanning (China), a debutat a 45-a ediție a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, prima zi fiind dedicată calificărilor din întrecerea masculină. Echipa României, formată din Vlad Cotuna, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Daniel Rădeanu, Laurenţiu Nistor, Cristian Băţagă și Andrei Ursache, va intra în concurs sâmbătă, urmând să evolueze în subdiviziunea 10, alături de Azerbaidjan, Kuweit, Germania, Italia și Austria. În schimb, echipa feminină, fără antrenorii Mariana Bitang și Octavian Bellu, dar cu sportivele Larisa Iordache, Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă, Silvia Zarzu, Paula Tudorache, Anamaria Ocolişan şi Ioana Nicoară, va intra în concurs luni, când va evolua în subdiviziunea 10 a calificărilor, alături de Venezuela, Austria și Marea Britanie.

SERENA WILLIAMS S-A RETRAS DE LA CHINA OPEN

Tenismena Serena Williams, nr. 1 mondial, s-a retras de la China Open, din cauza unei accidentări la genunchi, astfel că turneul de la Beijing a rămas fără primele două favorite, după ce şi Simona Halep a renunţat să mai evolueze în sferturi. Serena Williams este la al doilea abandon consecutiv, după cel din turneul anterior, de la Wuhan. La Beijing, americanca ar fi urmat să joace în faza sferturilor de finală împotriva sportivei australiene Samantha Stosur, locul 21 WTA. Serena Williams, deţinătoarea trofeului la China Open, se calificase în sferturi după victorie obţinută în faţa jucătoarei cehe Lucie Safarova, locul 15 WTA, scor 6-1, 1-6, 6-2.

BOUCHARD S-A CALIFICAT LA TURNEUL CAMPIOANELOR

Tenismena canadiană Eugenie Bouchard şi-a asigurat calificarea la Turneul Campioanelor de la Singapore, după ce Angelique Kerber a fost eliminată de Svetlana Kuzneţova în optimile de finală ale turneului China Open. În vârstă de 20 de ani, Bouchard devine prima canadiancă după Helen Kelesi, în 1989, care se califică la Turneul Campioanelor. Înfrângerea lui Kerber a permis şi jucătoarelor Agnieszka Radwanska, Ana Ivanovic şi Caroline Wozniacki să-şi asigure calificarea la Singapore. Serena Williams, Simona Halep, Maria Şarapova şi Petra Kvitova sunt celelalte patru jucătoare care vor participa la competiţia care va începe la 20 octombrie.

NADAL, ELIMINAT ÎN SFERTURI LA BEIJING

Tenismanul spaniol Rafael Nadal, cap de serie nr. 2, a ratat, vineri, calificarea în semifinalele turneului de la Beijing (China), dotat cu premii în valoare totală de 3.755.065 de dolari. Nadal, revenit în circuit după o accidentare, a fost învins în sferturile de finală, cu scorul de 6-7 (7/9), 6-4, 6-3, de slovacul Martin Klizan, locul 56 ATP. În semifinale, Klizan îl va întâlni pe cehul Tomas Berdych, al treilea favorit al competiţiei, care a trecut, cu scorul de 6-1, 6-4, de americanul John Isner, cap de serie nr. 8. În cealaltă semifinală se vor întâlni sârbul Novak Djokovic, principalul favorit al competiţiei, şi britanicul Andy Murray, cap de serie nr. 6. Djokovic l-a învins în sferturi, cu scorul de 6-2, 6-4, pe bulgarul Grigor Dimitrov, al cincilea favorit al competiţiei, în timp ce Murray a trecut, cu scorul de 6-1, 6-4, de croatul Marin Cilic, cap de serie nr. 4. JAN KODES A FOST SUPUS UNUI TRANSPLANT CARDIAC Cehul Jan Kodes, triplu câştigător de Grand Slam (Roland Garros 1970 şi 1971, Wimbledon 1973), a fost supus unui transplant cardiac la spitalul IKEM din Praga, a anunţat postul TV Nova. În cazul în care nu vor apărea complicaţii, fostul tenisman, în vârstă de 68 de ani, va putea părăsi spitalul în câteva săptămâni. Jan Kodes a fost primul câştigător la Wimbledon venit din estul Europei, după ce l-a învins în finala ediţiei din 1973 pe sovieticul Aleksandr Metreveli. Kodes a fost membru al echipei Cehoslovaciei de Cupa Davis în perioada 1964-1980, iar apoi căpitan nejucător (1982-1987). În 1990, el a fost inclus în International Tennis Hall of Fame.

CEL MAI BUN ATLET AL ANULUI 2014

Federația Internațională de Atletism a deschis o anchetă pe internet pentru desemnarea celor mai buni atleți din lume în 2014, ce vor fi aleși dintre cele 20 de nominalizări postate de IAAF. În urma votului care se va încheia pe 16 octombrie, iubitorii de atletism vor desemna câte trei finaliști la feminin și masculin, votul decisiv urmând să aparțină Consiliului director al IAAF. Premiile pentru cei mai buni atleți ai anului se vor decerna pe 21 noiembrie, cu prilejul unei gale la Monte Carlo. Iată lista nominalizărilor - masculin: Nigel Amos (Botswana), Mutaz Essa Barshim (Qatar), Jairus Kipchoge Birech (Kenya), Bogdan Bondarenko (Ucraina), Yohann Diniz (Franta), Justin Gatlin (SUA), Robert Harting (Germania), Dennis Kipruto Kimetto (Kenya), Renaud Lavillenie (Franta), LaShawn Merritt (SUA); feminin: Valerie Adams (Noua Zeelandă), Genzebe Dibaba (Etiopia), Dawn Harper Nelson (SUA), Caterine Ibarguen (Columbia), Francena McCorory (SUA), Sandra Perkovic (Croatia), Dafne Schippers (Olanda), Kaliese Spencer (Jamaica), Barbora Spotakova (Cehia), Anita Wlodarczyk (Polonia).

TOUR DU FASO, SUSPENDAT DIN CAUZA EPIDEMIEI DE EBOLA

Competiţia ciclistă Tour du Faso, programată în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, în Burkina Faso, a fost suspendată de teama izbucnirii unei epidemii de Ebola, deşi în această ţară nu a fost înregistrat niciun caz de febră hemoragică. „Suntem în situaţia în care Ebola a lovit multe ţări din regiune şi noi credem că nu ar fi prudent să organizăm evenimente mari. Din acest motiv am decis să amânăm un anumit număr de activităţi, printre care şi Tour du Faso”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alain Edouard Traore. Ciclişti din 12 ţări, patru europene (Germania, Belgia, Franţa şi Olanda) şi opt africane (Algeria, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeş, Mali, Maroc şi Togo), niciuna atinsă de Ebola, îşi anunţaseră participarea la această competiţie. Tour du Faso, una dintre cele mai importante competiţii de pe continentul african, exceptându-le pe cele de fotbal, reprezintă un eveniment cu expunere majoră pentru Burkina Faso. Ţara riscă să primească sancţiuni din partea Uniunii Cicliste Internaţionale, ale cărei reguli presupun anularea unei competiţii cu cel puţin şase luni înaintea startului.

VONN A SCHIAT PENTRU PRIMA DATĂ DUPĂ NOUĂ LUNI DE PAUZĂ

Americanca Lindsey Vonn a schiat pentru prima dată de la intervenţia chirurgicală suferită în luna ianuarie, la genunchiul drept. Sportiva în vârstă de 29 de ani a suportat o operaţie de refacere a ligamentelor încrucişate anterior şi lateral. Din acest motiv, ea nu a putut participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Lindsey Vonn are în palmares un titlu olimpic în 2010, la coborâre, două titluri mondiale în 2009, la coborâre şi Super G, şi 59 de victorii în Cupa Mondială. Sezonul 2014-2015 va debuta la finalul lunii octombrie, cu prima etapă a Cupei Mondiale, la Solden, în Austria. Obiectivul schioarei americane este participarea la Campionatele Mondiale din februarie 2015, care vor avea loc la Beaver Creek (Colorado).

ECHIPA DE BASCHET BROOKLYN NETS ESTE DE VÂNZARE

Miliardarul rus Mihail Prohorov poartă negocieri pentru vânzarea echipei Brooklyn Nets, din Liga nord-americană de baschet (NBA), pe care o controlează din 2010, anunță presa de specialitate din Statele Unite. Conform revistei „Sports Illustrated“, Prohorov negociază în prezent cu grupul Guggenheim, care controlează deja echipa de baseball Los Angeles Dodgers.

MEDALIATĂ CU AUR LA JOCURILE ASIEI, DEPISTATĂ DOPATĂ

Sportiva chineză Zhang Wenxiu, medaliată de aur în proba de aruncarea ciocanului, a fost descalificată şi exclusă de la Jocurile Asiei după ce a fost depistată pozitiv cu un anabolizant, a anunţat, vineri, Comitetul Olimpic Asiatic (COA). La controlul antidoping efectuat s-a descoperit în corpul atletei substanţa zeranol, a precizat COA. Zhang Wenxiu a fost medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale din 2007 şi la Jocurile Olimpice din 2008. Sportiva chineză a obţinut, duminică, a treia medalie consecutivă de aur, stabilind un nou record al jocurilor, cu perfomanţa de 77,33 metri. Ea este şi deţinătoarea recordului Asiei, cu 77,68 metri, la 1,9 metri de recordul mondial, stabilit la 31 august de poloneza Anita Wlodarczyk şi aflat în proces de omologare. Până în prezent, şase sportivi au fost depistaţi pozitiv la actuala ediţie a Jocurilor Asiei, dintre care doi medaliaţi cu aur. SARITA DEVI ȘI-A CERUT SCUZE Pugilista indiană Sarita Devi și-a cerut scuze pentru comportamentul ei emoțional de la festivitatea de premiere a categoriei ușoare de la Jocurile Asiei, când a refuzat să primească medalia de bronz, pe care i-a înmânat-o adversarei sale, medaliată cu argint, considerând că sud-coreeanca Park Ji-na a obținut o victorie nemeritată în semifinale. „Regret și îmi cer scuze. Un asemenea eveniment nu se va mai întâmpla în viitor”, a scris pugilista indiană într-o scrisoare către AIBA. La festivitatea de premiere, Sarita a încercat să-i agațe la gât medalia de bronz pugilistei sud-coreene, iar apoi a abandonat medalia, deși organizatorii au insistat s-o recupereze.



12