Un alpinist român atacă unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un alpinist român atacă unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume

Social 10 Mai 2016 / 16:10 514 accesări
Horia Colibășanu

Horia Colibășanu

Vârful Manaslu, considerat unul dintre cele mai periculoase din lume, fără șerpași și fără oxigen suplimentar: acestea sunt ingredientele aventurii alpinistului timişorean Horia Colibășanu şi a partenerului său de coardă, Peter Hamor. Manaslu (8.163 m) este considerat unul dintre cei mai periculoși munți de peste 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât Everest (8.848 m), cel mai înalt și mai promovat munte din lume.

Horia Colibășanu şi alpinistul slovac Peter Hamor au pornit, la sfârşitul lunii martie, într-o nouă expediție pe vârful Manaslu din Himalaya, timișoreanul încercând să deschidă o rută nouă, în premieră mondială, împreună cu partenerul său de coardă. Marți, 10 mai, cei doi alpiniști au pornit ascensiunea pe ruta standard (nord-est) și încearcă să atingă vârful Manaslu, aflat la 8.183 metri. „Echipa pleacă în traseu la 12.00 noaptea, ora locală. Fără şerpaşi, fără oxigen artificial, ca de obicei. Băieţii se simt bine. Să le ţinem pumnii!”, se arată pe pagina de Facebook a alpinistului timișorean Horia Colibășanu.

Colibășanu a urcat cu succes muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza, care a decedat în 2008, pe Annapurna.

Horia Colibășanu, de 39 de ani, este primul român care a ajuns pe vârfurile K2(8.611 m), Manaslu(8.163 m), Dhaulagiri(8.167 m) și Annapurna(8.091 m).12