Zeci de taximetriști și transportatori, la protest în Piața Victoriei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zeci de taximetriști și transportatori, la protest în Piața Victoriei

Social 26 Aprilie 2017 / 08:16 4121 accesări

Zeci de taximetriști și transportatori se află la această oră în Piața Victoriei din Capitală la protestul anunțat de reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), pe fondul nemulțumirilor față de pirateria din sector. Deși protestul a fost autorizat să se desfășoare miercuri și joi în intervalul orar 9.30 – 21.00, taximetriștii și transportatorii au început miercuri, de la ora 7.00, să își strige nemulțumirile și să sufle din vuvuzele. Organizatorii susțin că la acțiunea de protest din fața Guvernului vor aduce peste 6.000 de taxiuri și de microbuze.

Ei cer ca Guvernul să elimine pirateria din transporturi și să fiscalizeze cu forța firmele care, în prezent, operează în liniște pe trasee fixe, fără să aibă autorizație și, evident, fără să plătească taxe și impozite. De asemenea, ei critică decizia administrației Capitalei de a introduce mașinile RATB pe traseele dintre București și Ilfov, câștigate la licitație de operatori privați. Transportatorii reamintesc că li s-a promis, la începutul lui martie, rezolvarea prin OUG a problemelor, dar că actul normativ n-a ieșit nici până în prezent în dezbatere publică. "Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi", au arătat reprezentanţii COTAR.

TRANSPORTATORII AU AJUNS LA UN ACORD CU GUVERNUL ŞI AU RENUNŢAT LA PROTESTE DUPĂ APROXIMATIV TREI ORE

Protestul transportatorilor din Piaţa Victoriei s-a încheiat, miercuri, după aproximativ trei ore, aceştia semnând un protocol cu Guvernul care prevede că va fi modificată legea 38/2003 care reglementează transportul de persoane, sindicaliştii renunţând la proteste. Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că protestatarii au ajuns la o înţelegere cu Guvernul, în acest sens fiind semnat un protocol. Protocolul prevede că, în maximum 30 de zile, va fi promovat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la modificarea legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, proiect care a fost transmis în consultare prealabilă de Ministerul Transporturilor către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale.

"Din cadrul legii 38 se vor scoate cele două sintagme: «în mod repetat» şi «în mod permanent». Astfel, poliţiştii, organele abilitate ale statului să ia toate măsurile legale împotriva celor care pe teritoriul României vor mai face transport neautorizat, nelicenţiat. Eu zic că am cerut lucruri pertinente, de aceea ni s-au dat atât de repede. În protocol nu cerem bani, nu cerem subvenţii, cerem ca toată lumea să respecte legea. Dacă nu se va respecta, nici nu vreau să ştiu ce se va întâmpla. Acum am venit în număr mic, dar data viitoare vor veni toate coloanele din ţară. Să nu uitaţi că legea RCA nu a ieşit nici până acum. Nu pot să spun ca UBER va fi interzis, înseamnă că toata lumea care va face transport de persoane va fi autorizată. Nu se poate face transport virtual, închid ochii şi mă trezesc la Constanţa", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu. (Video: Mediafax)

Vezi video aici:

https://youtu.be/p8pYBC_ffKs12
Pagina a fost generata in 0.2834 secunde