Zi decisivă pentru IPS Teodosie! Luni află dacă va fi arestat la domiciliu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi decisivă pentru IPS Teodosie! Luni află dacă va fi arestat la domiciliu!

Justiție 29 Mai 2017 / 07:16 2580 accesări

Magistraţii instanţei supreme judecă, luni, contestaţia procurorilor DNA, care cer ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, aflat sub control judiciar, să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.

În 22 mai, Curtea de Apel Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea procurorilor DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului.

Decizia a fost contestată de procurorii DNA la instanţa supremă, care luni ar urma să decidă dacă arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, rămâne sub control judiciar sau va fi plasat în arest la domiciliu.

La finalul şedinţei din 22 mai, care nu a fost publică, avocata IPS Teodosie, Maria Vasii, a declarat jurnaliştilor că documentul în baza căruia DNA cere arestul la domiciliu este falsificat, fiind modificat anul.

Potrivit DNA, în cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menţionează că Teodosie Petrescu ”a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar”.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

ARHIEPISCOPUL TOMISULUI: NU AU FOST ÎNCĂLCATE CONDIŢIILE CONTROLULUI JUDICIAR ŞI ASTA SE VA DOVEDI

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, la ieşirea de la instanţa supremă, că nu a încălcat condiţiile controlului judiciar dispus în cazul său, refuzând să facă alte declaraţii. Magistraţii urmează să se pronunţe dacă admit sau nu cererea procurorilor de arest la domiciliu.

"Nu s-a încălcat nimic şi aceasta se va dovedi. Eu nu comentez altceva decât ce a zis doamna avocat. Nu am ce să dau", a declarat, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Procurorii au cerut, în cazul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă admit sau nu cererea.12