Ce presupune Planul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a lansat pentru perioada 2016 - 2018

Ce presupune Planul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Sănătate 26 Aprilie 2016 / 16:50 1052 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat marți, 26 aprilie, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 - 2018. Ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a prezentat un sumar al acţiunilor de control şi de evaluare a infecţiilor nosocomiale, demarate în ianuarie 2016, precum şi principalele repere ale noului plan. El include un ansamblu de măsuri care vizează prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic al infecţiilor nosocomiale. În vederea fundamentării Planului Strategic, MS a derulat următoarele activităţi: evaluarea activităților specifice și a structurii de personal din 112 spitale la nivel național, selectate pe baza tipului de activități medicale desfășurate, corelate cu riscul de apariție a infecțiilor nosocomiale și de emergență a rezistenței bacteriilor la antimicrobiene (spitale județene de urgență, institute clinice, spitale de boli infecțioase, maternități); realizarea de controale încrucişate la nivel național, anunță MS.

OBIECTIVE

MS a anunțat, într-un comunicat, care sunt obiectivele majore ale planului. Astfel: creșterea capacității de diagnostic, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale; realizarea unui sistem eficient de raportare a infecțiilor nosocomiale; îmbunătățirea activității de supraveghere și limitarea rezistenței bacteriene la antimicrobiene în mediul spitalicesc; reducerea consumului excesiv și nejustificat de antibiotice. Pentru îndeplinirea acestor obiective, MS a anunțat că au fost stabilite o serie de direcții de acțiune, prevăzute în 3 pachete de activități - legislativ, organizatoric, investiţii. Astfel, precizăm: elaborarea și aprobarea actelor normative necesare coordonării domeniului la nivel național; organizarea sesiunilor de instruire a personalului implicat în activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic și control al infecțiilor nosocomiale din cele 112 unități sanitare. ”Fondurile necesare pentru desfășurarea activităţilor aferente Planului Strategic au fost estimate la 30.000.000 lei, din care 13.200.000 lei vor fi cheltuiţi pentru activităţile derulate în perioada mai - decembrie 2016”, potrivit MS.

CREȘTE NUMĂRUL INFECȚIILOR

Numărul infecțiilor nosocomiale înregistrate în România va crește în perioada următoare ca urmare a aplicării planului strategic, întrucât, până anul trecut, infecțiile erau subdiagnosticate și nu erau raportate din rațiuni administrative, a precizat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. ”Noi ne găsim într-o situație: până în 2015, aceste infecții sunt subdiagnosticate sau nu se raportează din cauza unor chestiuni de natură administrativă, și nu profesională. Marea majoritate a acestor infecții nu sunt infecții de o gravitate extremă, cum au fost, de exemplu, unele din cele care au fost menționate la pacienți din Colectiv. Sunt infecții de plagă, infecții urinare care se tratează și care, în general, au o soluție terapeutică rapidă. Nu vrem să avem mai multe infecții nosocomiale, vrem să avem infecțiile nosocomiale pe care să le putem diagnostica, să le putem identifica, să le raportăm și să luăm măsuri astfel încât infecțiile foarte grave să nu apară la pacienții din spitalele din România”, a explicat profesorul, citat de Agerpres.

Citește și:

Bolnavi în pericol: o treime din spitale nu respectă sterilizarea „ca la carte“!

Taguri articol


12