De ce e bună vaccinarea? Iată ce spun specialiștii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai eficientă, sigură și ieftină metodă de imunizare

De ce e bună vaccinarea? Iată ce spun specialiștii!

Sănătate 28 Mai 2017 / 16:33 2857 accesări

Președintele SRM, dr. Alexandru Rafila: „Din punct de vedere medical, nu s-au demonstrat îmbolnăviri cauzate de vaccinuri”

Președintele SRM, dr. Alexandru Rafila: „Din punct de vedere medical, nu s-au demonstrat îmbolnăviri cauzate de vaccinuri”

Când vine vorba despre vaccinare, părerile sunt mereu împărțite. În timp ce unii părinți nici nu concep să nu își imunizeze copilul, alții consideră că vaccinul este o otravă care poate cauza probleme grave de sănătate. Din păcate, a doua tabără este din ce în ce mai numeroasă, ceea ce a făcut să ajungem în situația în care, acum, să ne confruntăm cu epidemii de rujeolă tot mai greu de gestionat. Pentru o informare corectă a părinților asupra beneficiilor vaccinurilor, Asociația „Pro Imunizare”, Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Societatea Română de Microbiologie (SRM) au demarat o campanie în cadrul căreia mai mulți specialiști în domeniu au vorbit, din toate punctele de vedere, despre această metodă de imunizare.

Când vine vorba despre vaccinare, părerile sunt mereu împărțite. În timp ce unii părinți nici nu concep să nu își imunizeze copilul, alții consideră că vaccinul este o otravă care poate cauza probleme grave de sănătate. Din păcate, a doua tabără este din ce în ce mai numeroasă, ceea ce a făcut să ajungem în situația în care, acum, să ne confruntăm cu epidemii de rujeolă tot mai greu de gestionat. Pentru o informare corectă a părinților asupra beneficiilor vaccinurilor, Asociația „Pro Imunizare”, Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) și Societatea Română de Microbiologie (SRM) au demarat o campanie la care participă mai mulți specialiști în domeniu. În acest sens, a fost organizată o conferință de presă, la care au participat reprezentanți ai SRM, Ministerului Sănătății, Direcției de Sănătate Publică Constanța și Societății Române de Medicină a Familiei. Cu toții au vorbit despre necesitatea unei legi a vaccinării în România, despre importanța imunizării copiilor și, nu în ultimul rând, despre pericolele care amenință viața copilului nevaccinat. „Vaccinarea a ajuns pe agenda primului-ministru, iar implicarea este directă în rezolvarea situației apărute ca urmare a epidemiei de rujeolă. În momentul de față, responsabilitatea noastră, în primul rând, este să asigurăm dozele necesare de vaccin. Poate că trebuie să începem să stimulăm oamenii să meargă să se vaccineze înainte de a-i sancționa. Mai trebuie să și informăm oamenii, iar statul are obligația să informeze corect și transparent. Cred, însă, că este nevoie de un efort comun, de implicarea tuturor, în principal a medicilor de familie”, a declarat consilierul de stat din Guvernul României Tibor Pentek.

CEA MAI SIGURĂ MĂSURĂ PROFILACTICĂ!

La rândul său, președintele SRM, prof. dr. Alexandru Rafila, a explicat că vaccinul este cea mai sigură măsură profilactică și, de-a lungul timpului, a contribuit semnificativ la creșterea duratei de viață. Mai mult, Rafila a precizat că nu s-a înregistrat nicăieri în Uniunea Europeană o situație în care să fie pus pe piață un vaccin nesigur pentru sănătate. „Primul lucru pe care trebuie să-l înțeleagă toată lumea este că noi ne asumăm responsabilitatea asigurării sănătății copiilor și a comunității. Noi, cei care lucrăm în sănătate, în administrația publică, avem obligația să facem ceva. Nu trebuie să-i blamăm pe cei care nu-și vaccinează copiii, ci mai degrabă să îi informăm corect, astfel încât să poată lua decizii în deplină cunoștință, înțelegând și riscurile la care se expun. În momentul de față, între 5-7% dintre părinți refuză vaccinarea, iar 30% nu se prezintă. Această categorie are nevoie de informare și acest lucru se poate întâmpla doar cu sprijinul medicilor de familie”, a declarat Rafila.

VACCINURILE NU ÎMBOLNĂVESC!

Președintele SRM a mai demontat un mit modern care circulă pe diverse forumuri și bloguri și care îi sperie pe mulți părinți, acela că vaccinurile cauzează numeroase afecțiuni. „Din punct de vedere medical, nu s-au demonstrat îmbolnăviri cauzate de vaccinuri. Faptul că o afecțiune medicală debutează după administrarea serului nu înseamnă că a apărut din cauza substanțelor conținute. Trebuie să facem o distincție foarte clară între „după” și „din cauza””, a mai declarat Rafila.

CÂT COSTĂ IMUNIZAREA VS. CÂT COSTĂ TRATAMENTUL

Cei care se întreabă care sunt implicațiile financiare ale vaccinării trebuie să știe că această metodă de imunizare este cea mai eficientă, sigură și ieftină. Nu o spunem noi, ci șeful Compartimentului Supraveghere Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Constanța, dr. Suzan Ibram. „Datele OMS arată că, anual, milioane de copii sunt salvați prin vaccinare. În ceea ce privește prețul, datele arată că un vaccin ROR (anti rujeolă-oreion-rubeolă) costă 57 de eurocenți. Îngrijirile necesare unui caz de rujeolă costă între 208 și 450 de euro, în funcție de complicațiile apărute. De exemplu, pentru îngrijirea a 40.000 de cazuri de rujeolă, apărute în Italia în timpul unei epidemii, au fost necesari 11 milioane de euro. Cu aceiași bani s-ar fi putut imuniza împotriva acestei boli 1,3 milioane de copii”, a declarat dr. Suzan Ibram. Nu în ultimul rând, președintele SRMF, dr. Laura Condur, a ținut să spună că nu există medic de familie care să nu recomande vaccinurile, cu atât mai mult cu cât această specialitate pune foarte mult accentul pe prevenție. Mai mult, ea a spus că balanța dintre beneficii și efecte adverse este înclinată foarte mult în favoarea beneficiilor. Iar, dacă nu era suficient, toți participanții la conferință au spus că și-au vaccinat propriii copii și că nu ar fi procedat astfel dacă aveau îndoieli cu privire la această metodă de imunizare.

CRIZA VACCINURILOR DISPONIBILE PE PIAȚĂ - CE E DE FĂCUT?

Chiar dacă vaccinarea este susținută din toate părțile, nu putem să nu ne gândim și la numeroasele probleme cu privire la existența necesarului de doze. Consilierul de stat Tibor Pentek a spus că asigurarea dozelor necesare este prioritară pentru Guvern, dar problemele apar cel mai des din cauza legislației defectuoase din România: „Pe de-o parte, problemele apar din cauza faptului că producătorul are nevoie de predictibilitate. Prin legea vaccinării, statul ar putea crea un cadru predictibil. Pe de altă parte, legislația privitoare la achizițiile publice este foarte greoaie și face ca procedurile să dureze chiar și opt luni. Totuși, cred că prin adoptarea unei legi a vaccinării se vor rezolva aceste neajunsuri“.



12