ISU: NU sunaţi la 112 pentru a reclama încălcări ale Legii Antifumat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Actul normativ intră în vigoare în noaptea de miercuri spre joi

ISU: NU sunaţi la 112 pentru a reclama încălcări ale Legii Antifumat!

Eveniment 16 Martie 2016 / 16:41 8994 accesări
Lt. col. Daniel Petrov:

Lt. col. Daniel Petrov: "Cu siguranță, cei mai mulți oameni vor fi tentați să sune la 112 pentru a reclama astfel de cazuri, însă linia 112 se utilizează doar pentru urgențe"

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea", lt. col. Daniel Petrov, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că linia unică 112 nu va putea fi folosită pentru sesizarea unor încălcări ale Legii antifumat. "Cu siguranță, cei mai mulți oameni vor fi tentați să sune la 112 pentru a reclama astfel de cazuri, însă linia 112 se utilizează doar pentru urgențe. Sub nicio formă numărul 112 nu va putea fi folosit pentru apelurile referitoare la Legea 15/2016. Cetățenii vor putea face astfel de sesizări utilizând numerele de telefonie fixă ale instituțiilor", a declarat lt. col. Daniel Petrov.

INSTITUȚIILE CARE DAU AMENZI Instituțiile abilitate să efectueze controale și să dispună sancțiuni pentru nerespectarea Legii antifumat sunt structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Poliţia Locală și reprezentanții împuterniciți în acest sens ai Ministerului Sănătății, dar și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Amenzile vor putea fi aplicate de ofițeri și agenți din cadrul Poliției Române, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei Române, dar și de angajații inspectoratelor pentru situații de urgență. Sesizările privind încălcarea legii se vor face către Poliţia Locală şi structurile MAI amintite mai sus. Lt. col. Daniel Petrov a precizat, însă, că ISU "Dobrogea" nu va putea efectua controale exclusiv în ceea ce privește Legea antifumat. "Noi avem 28 de persoane cu drept de control, care au în evidență peste 1.200 de operatori economici, așa că încărcarea este maximă. Nu vom putea derula verificări exlusiv pe această lege, dar când se vor constata încălcări ale actului normativ se vor lua măsuri", a precizat șeful ISU "Dobrogea".

SANCȚIUNILE Sancțiunile pentru încălcarea Legii 15/2016 vor varia de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice. În ceea ce privește persoanele juridice, pentru prima abatere sancțiunea va fi de 5.000 de lei, pentru a doua se va ridica la 10.000 de lei (cu suspendarea activității până la remedierea deficiențelor constatate), iar la a treia, cuantumul amenzii va fi de 15.000 de lei (și luarea măsurii închiderii unității).

Citește și:

Apocalipsa fumatului în locurile publice! Unde se poate fuma în Constanţa?

Taguri articol


12