Papa Francisc denunţă violenţa comisă în numele religiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc denunţă violenţa comisă în numele religiei

Externe 18 Ianuarie 2016 / 16:39 660 accesări

Papa Francisc a denunţat toate violenţele de inspiraţie religioasă, în timpul vizitei sale de duminică la principala sinagogă din Roma, arătându-se solidar faţă de cea mai veche comunitate evreiască din diaspora, în semn de preietenie interreligioasă, într-o perioadă marcată de atacuri islamiste. În timpul acestei vizite, Papa Francisc a respins toate formele de antisemitism şi a făcut apel la ”prudenţă maximă şi intervenţie rapidă pentru a preveni un alt Holocaust”, relatează Associated Press. ”Violenţa omului împotriva omului este în contradicţie cu fiecare religie care este demnă de numele său, în special cu cele trei religii monoteiste”, a spus Papa Francisc, referindu-se la creştinism, iudaism şi islam. ”Fiecare fiinţă umană, în calitate de făptură a lui Dumnezeu, este fratele nostru, indiferent de originile sale sau de credinţa sa religioasă”, a adăugat acesta.

Opiniile Suveranului Pontif au fost împărtăşite de membrii comunităţii evreieşti, ca semn de prietenie interreligioasă în faţa extremismului musulman. ”Astăzi, trista noutate este că, după două secole de dezastre produse de naţionalism şi ideologii, violenţa a revenit şi este alimentată şi justificată de viziuni fanatice inspirate de religie”, i-a spus Papei rabinul-şef al Romei, Riccardo Di Segni, adăugând: ”O întâlnire pacifistă între diferite comunităţi religioase, ca aceasta care are loc astăzi, la Roma, este un semn foarte puternic al luptei împotriva invaziei şi abuzului de violenţă religioasă”.

Papa Francisc a reamintit că, în timpul Holcaustului, şase milioane de evrei au fost ”victimele celui mai inuman barbarism, comis în numele unei ideologii care a avut drept scop să îl înlocuiască pe Dumnezeu cu omul”. Papa Francisc a salutat câteva mii de imigranţi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, în cadrul marcării unei Zile a Refugiaţilor de către Biserica Catolică. ”Aceşti oameni poartă în ei o istorie, o cultură şi valori preţioase”, a spus Suveranul Pontif, duminică, îndemnându-i să nu renunţe la speranţă. Papa a îndemnat, în mod repetat, statele europene să primească oameni care fug din calea războiului şi sărăciei.

Francisc a devenit duminică, după întâlnirea cu migranţii, cel de-al treilea Papă din istoria Vaticanului care a vizitat principala sinagogă din Roma. Rabinul-şef al Romei, Ricardo Di Segri, a declarat că această vizită este considerată un semn al îmbunătăţirii relaţiilor în ultimii 50 de ani, între evrei şi catolici. Această vizită are loc în contextul în care Europa, Africa şi Orientul Mijlociu sunt ţintele unor atacuri extremiste, condamnate în mod repetat de Suveranul Pontif, mai ales că atentatele au fost deseori îndreptate împotriva creştinilor şi minorităţilor religioase.

Citește și:

Papa Francisc a condamnat atentatul de la Istanbul

Prima carte scrisă de Papa Francisc va fi lansată, miercuri, în România

Papa Francisc a botezat 26 de copii



12