Schimbă macazul Cioloș în cazul introducerii turului doi la locale?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul, pregătit să-și asume răspunderea în Parlament

Schimbă macazul Cioloș în cazul introducerii turului doi la locale?

Politică 25 Ianuarie 2016 / 16:53 1003 accesări
Primarul Mangaliei, Cristian Radu: „Turul doi presupune și negocieri mizerabile între partide și candidați”

Primarul Mangaliei, Cristian Radu: „Turul doi presupune și negocieri mizerabile între partide și candidați”

Deși până la scrutinul local din luna iunie mai sunt cinci luni, legea electorală ar putea fi schimbată astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum prevedea legislaţia până în 2012. Totul depinde de premierul Dacian Cioloș, care a anunțat că Guvernul ar putea să-și asume răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Șeful Executivului a precizat că va lua o decizie numai după o consultare în prealabil cu partidele politice. Anunțul lui Cioloș este cel puțin ciudat, în condițiile în care, cu numai câteva zile în urmă, același premier, răspunzând la o solicitare a liberalilor, îi transmitea Alinei Gorghiu, co-președinte al PNL, să-l ţină departe de bătălia politică, pentru că proiectul alegerii primarilor din două tururi nu este atributul miniștrilor tehnocrați, ci al politicienilor. Schimbarea de atitudine cu 180 de grade a premierului ar fi putut fi influențată și de președintele Klaus Iohannis, care s-a arătat, duminică, pe aceeaşi lungime de undă cu foştii colegi din PNL cu privire la organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.

DE CE FAC PRESIUNI LIBERALII? Cine are interes ca legea alegerilor locale să se modifice cu numai cinci luni înainte de scrutinul din iunie? Asta-i întrebarea care se pune după ce PNL a cerut insistent reintroducerea votului în două tururi pentru primari. Potrivit surselor politice citate, propunerea lovește cel mai mult în PSD, partid care are cei mai mulți primari în funcție din România. În timp ce liberalii controlează maximum 35% dintre primării, social democrații au circa 50% dintre administrațiile locale. Cum PSD este creditat că va obține cele mai multe mandate de primar și la alegerile din iunie, este lesne de înțeles de ce vor liberalii cu atâta îndârjire să se revină la alegerea primarilor din două tururi. Măsura menținerii unui singur tur ar dezavantaja partidul de pe primul loc (adică PSD), pentru că toate celelalte partide se pot uni împotriva acestuia în turul 2.

PSD, LA MÂNA ALDE ȘI UNPR Singurii care s-au opus declarativ ideii PNL, până în acest moment, sunt PSD și UNPR. Însă ajutorul uneperiștilor nu e suficient. La Camera Deputaților, PSD și UNPR au 180 de parlamentari, iar majoritatea este de 202 aleși, în timp ce, în Senat, PSD și UNPR au 81 de parlamentari dintr-o majoritate de 83. Astfel, ALDE devine astfel din nou jucătorul-cheie în ambele situații, cu 24 de deputați și 13 senatori. Atât PSD, cât și PNL au nevoie de voturile parlamentarilor lui Tăriceanu ca să formeze o majoritate. Situația pentru PSD și UNPR s-ar putea complica, în condițiile în care Tăriceanu a declarat deja că este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, ALDE anunțând că va candida pe liste proprii la locale, astfel încât nu este influențat de deciziile strategice ale PSD. Mai mult, Tăriceanu ar putea să primească promisiunea neoficială a PNL că va fi menținut la șefia Senatului dacă votează trecerea la alegerea primarilor în două tururi, acesta fiind încă un motiv de îngrijorare pentru PSD. În acest context, devine tot mai greu pentru Liviu Dragnea să-l convingă pe Tăriceanu să nu joace de această dată cu PNL.

CE SPUN ALEȘII PNL Insistența cu care conducerea PNL dorește reintroducerea turului doi la alegerile locale nu este pe placul actualilor primari liberali. În județul Constanța, aleșii PNL spun că turul doi este un proces democratic, dar nu este binevenit acum. „Pe lângă faptul că vor fi cheltuieli mai mari, un al doilea tur de scrutin mai presupune și negocieri mizerabile între partide și candidați”, a spus primarul Mangaliei, Cristian Radu. La rândul său, edilul liberal al orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a afirmat că îi este indiferent dacă va fi sau nu introdus și turul doi la alegerile locale pentru funcția de primar, dar aceste schimbări nu se pot face peste noapte, așa cum se propune acum.

Taguri articol


12