30 aprilie - Ziua Internaţională a Jazzului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

30 aprilie - Ziua Internaţională a Jazzului

Cultură 30 Aprilie 2019 / 10:10 854 accesări

Anual, la 30 aprilie se aniversează Ziua Internaţională a Jazzului, o sărbătoare proclamată de UNESCO în noiembrie 2011 și menită să sensibilizeze comunitatea internaţională prin virtuţile muzicii de jazz ca instrument educaţional şi ca o forţă capabilă să acționeze pentru menţinerea păcii, pentru unitate, pentru dialog şi pentru o cooperare consolidată între oameni.

Jazzul(cuvânt de origineengleză) este un stil demuzică apărut la începutulsecolului al XX-lea în statele sudice aleSUA, având proveniența în melodiile populației de culoare, urmașă asclavilor de origineafricană. În muzica de jazz se recunosc în special influențe și tonalități deblues șiragtime, la care se adaugă și elemente ale muziciieuropene. Mai târziu au fost preluate în jazz șiritmuri ale muzicii latino-americane.

UNESCO a ales Australia pentru ediţia din 2019 a Zilei internaţionale a jazzului, dar ea este sărbătorită în peste 190 de ţări din întreaga lume, potrivitsite-ului UNESCO.

În zilele de 29 şi 30 aprilie, vor avea loc o serie de spectacole de muzică de jazz, programe educaţionale la care şi-au anunţat participarea numeroşi maeştri de jazz, ce vor fi sărbătoriţi. Evenimentele dedicate zilei culminează cu "All-Star Global Concert" din Melbourne, Australia, ce adună peste 30 de artişti renumiţi la nivel mondial, inclusiv Herbie Hancock (SUA), James Morrison (Australia), Cieavash Arian (Iran), William Barton (Australia), Dee Dee Bridgewater (SUA), Till Brönner (Germania), A Bu (China), Igor Butman (Federaţia Rusă), Eli Degibri (SUA), Matthew Jodrell (Australia), Ledisi (SUA), Eijiro Nakagawa (Japonia), Mark Nightingale (Marea Britanie), Chico Pinheiro (Brazilia), Tineke Postma (Olanda), Antonio Sánchez ), Somi (SUA), Lizz Wright (SUA), Tarek Yamani (Liban) şi alţii.

Concertul va fi difuzat pe YouTube, Facebook, de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi UNESCO pentru milioanele de spectatori din întreaga lume.

O serie de spectacole de jazz şi programe de outreach vor avea loc şi în Adelaide, Mount Gambier, Sydney, Perth şi în alte oraşe australiene.

Ziua internaţională a jazzului se încheie cu Festivalul de tineret "Generaţii in Jazz" din Mount Gambier, în sudul Australiei, condus de James Morrison şi Kurt Elling şi care se desfăşoară în primul weekend din luna mai. Cu o participare estimată la peste 6.000 de muzicieni de liceu, acesta va fi cel mai mare festival de jazz pentru tineri din lume.

În România, Ziua internaţională a jazzului este celebrată în numeroase oraşe prin organizarea de întruniri, concerte şi festivaluri.

Între mari artişti ai jazzului românesc, se numără Aura Urziceanu, Lucian Ban, Johnny Răducanu, Puiu Pascu, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Mihai Iordache, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Anca Parghel, Corneliu Stroe, Paul Weiner, dar lista poate continua.



Ştiri recomandate

12