9.000 de locuinţe, racordate gratuit la apă şi canalizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect SC RAJA SA

9.000 de locuinţe, racordate gratuit la apă şi canalizare

Administrație 28 Iunie 2014 / 00:00 4895 accesări

SURPLUS Ştim cu toţii că, atunci când se fac, de către autorităţile publice locale, extinderi de reţele de apă, canalizare ori gaze, din fonduri europene, consumatorii casnici trebuie să suporte branşarea imobilelor la aceste reţele din propriul buzunar. O afacere costisitoare pentru cetăţeni, în condiţiile în care, spre exemplu, pentru racordarea unei gospodării la reţeaua de apă, costurile se ridică între 3.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de distanţa de la reţeaua principală la gospodărie. Din păcate, pentru mulţi dintre consumatorii casnici, cheltuielile pentru branşarea locuinţelor sunt mult peste puterile lor. În sprijinul acestora, în judeţul Constanţa, SC RAJA SA - cel mai mare operator de apă din ţară - a anunţat că a obţinut o derogare de la Uniunea Europeană (UE) pentru a putea utiliza fondurile rămase din aplicarea Programului Operaţional Sectorial (POS) de Mediu 2007 - 2015, privind „Modernizarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa”, la racordarea gospodăriilor individuale. Potrivit purtătorului de cuvânt al RAJA, Irina Oprea, în urma implementării proiectului privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, investiţii care s-au ridicat la peste 300 de milioane de euro, din care 270 de milioane de euro au fost puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană, a rezultat o economie de aproximativ 10 milioane de euro. Pentru a nu pierde aceşti bani, care ar trebui returnaţi, RAJA a obţinut permisiunea UE de a-i folosi pentru branşarea locuinţelor din judeţele Constanţa şi Ialomiţa la reţelele de apă şi canalizare, lucru care nu era permis, în prezent, de legislaţia europeană, ţinând cont că vorbim de bani europeni.

LOCUINŢE De vestea că locuinţele vor fi branşate pe banii UE nu ne putem bucura cu toții, deoarece de iniţiativa RAJA, care este sprijinită şi de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), vor beneficia peste 9.000 de consumatori individuali din zonele în care au fost executate lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare. „Cei mai mulţi dintre aceşti consumatori sunt în cartiere noi şi nu au fost cuprinşi în studiul de fezabilitate iniţial. Adică, sunt case care au fost construite în ultimii ani şi care nu sunt racordate la aceste reţele. Pentru aceştia sunt destinaţi cei 10 milioane de euro”, a spus Irina Oprea. Deocamdată, iniţiativa RAJA de a racorda, gratuit, locuinţele din Constanţa şi Ialomiţa la reţelele de apă şi canalizare se află la stadiul de întocmire a documentaţiei tehnico-economice, care a fost aprobată, vineri, într-o şedinţă extraordinară a CJC, care este acţionarul majoritar al SC RAJA SA. „Până acum, cine dorea să-şi branşeze locuinţele la reţelele de apă şi canalizare trebuia să scoată bani din buzunar. Din 2015, aceste racorduri se pot face şi pe cheltuiala Uniunii Europene. Practic este un nou proiect, urmând ca documentaţia cu toţi indicatorii să fie trimisă la Bruxelles, spre aprobare”, a punctat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

Cei 9.000 de consumatori casnici care vor putea avea locuinţele branşate la reţeaua de apă și la cea de canalizare sunt din localităţile 23 Agigea, Cernavodă, Cobadin, Constanţa, Corbu, Cumpăna, Eforie, Hârşova, Limanu, Lumina, Mangalia, Medgidia, Mihai Kogălniceanu, Năvodari, Ovidiu, Poarta Albă, Techirghiol, Tuzla, Valu lui Traian (din Constanţa), Ţăndărei, Fierbinţi, Feteşti şi Dridu (Ialomiţa).



12