A doua zi de Paşte: LUNEA ALBĂ. Tradiţii şi obiceiuri. Cum se ciocnesc ouăle

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A doua zi de Paşte: LUNEA ALBĂ. Tradiţii şi obiceiuri. Cum se ciocnesc ouăle

Social 29 Aprilie 2019 / 07:00 863 accesări

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște: în această zi, se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii. Nu este singura tradiție. Tot în a doua zi de Paște, copiii merg la părinţi. Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Nasii trebuie să îi ospăteze pe fini, tradiţia spunând că aceştia mergeau împreună la hora satului. În cea de-a doua şi în cea de-a treia zi de Paşte avea loc stropitul ritual cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apă de către tinerii care treceau întâmplător prin zonă. Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori. Obiceiul s-a păstrat şi acum, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie şi „emancipata” a acestei datini.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

A doua zi de Paște coincide cu prima zi din Săptămâna Luminată. Prima zi de luni după Paște se mai numește Lunea Albă. Este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în această zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazmă şi să dai de băut la rude.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în a doua zi de Paște

1. Se spune ca in aceasta zi se vor deschide portile iertarii si ale raiului. Astfel, cei care mor in cea de-a doua zi de Paste, nu mai trec prin Judecata de Apoi.

2. Potrivit traditiei, in aceasta zi este bine sa dai prin casa cu agheasma.

3. Se spune ca in aceasta zi este bine sa le dai rudelor de baut.

4. In Lunea Liminata, este bine ca finii sa le dea nasilor daruri. Acestia le vor oferi colaci, un covor tesut in casa, precum si un ulcior.

5. Tot in a doua zi de Paste, baietii vor merge la fete cu stropitul si cu valuritul.

6. In cea de-a doua zi de Paste se formeaza mai multe grupuri care vor merge pe la fiecare casa pentru a face urari de Paste. De asemenea, in fruntea acestui grup va fi o naframa alba, pusa pe o prajina.

7. Exista un obicei, numit „obiceiul udatului", pastrat de mai multa vreme. Potrivit acestuia, baiatii vor stropi fetele cu apa de la fantana. Astfel, ele vor fi frumoase, vor avea un an bun si vor fi curtate de flacai pe parcursul anului.

8. In biserica, preotii nu trebuie sa citeasca Psaltirea in aceasta zi si nici in celelalte zile ale Saptamanii Luminate.

9. Potrivit oranduielii bisericesti, pana in ziua Rusaliilor, credinciosii nu trebuie sa faca matanii in biserica.

10. In aceasta zi, dar si in celelalte zile ale Saptamanii Luminate, slujbele din biserica sunt diferite de slujbele tinute in restul anului. Lucrurile care se citesc in timpul slujbelor, precum si cantarile au legatura cu invierea Mantuitorului Iisus Hristos.12
Pagina a fost generata in 0.192 secunde