Alegerile pentru PE, între ţaţe politice şi promisiuni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Candidaturi

Alegerile pentru PE, între ţaţe politice şi promisiuni

Politică 24 Martie 2014 / 00:00 713 accesări

AN ELECTORAL 2014 este un an încărcat din punct de vedere electoral, cu două scrutine: unul în primăvară, pentru alegerea parlamentarilor europeni, iar altul în toamnă, în cadrul căruia se va da marea bătălie pentru Cotroceni. Prima mare luptă electorală va fi în 25 mai, când românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European (PE), unde ţara noastră va avea rezervate 32 de mandate, faţă de 33 cât a avut până acum. De altfel, întregul PE va cunoaşte o scădere a numărului de aleşi, de la 766 la 751 de eurodeputaţi. Partidele politice, alianţele politice şi cele electorale, organizaţiile minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi mai pot să depună candidaturile pentru PE la Biroul Electoral Central (BEC) până marţi, 26 martie, la ora 24.00. În termen de 24 de ore de la înregistrare, cel mai târziu în 27 martie, listele de candidaţi şi candidaturile independente sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare la sediul BEC şi la birourile electorale.

ŢAŢE EUROPENE Primele formaţiuni care s-au grăbit să-şi înscrie candidaţii sunt cele din zona centru-stânga, unde de remarcat este faptul că partidele nu au schimbat foarte mult garnitura. Astfel, Alianţa PSD-UNPR-PC a depus sâmbătă, la BEC, dosarele candidaţilor pentru europarlamentarele din 25 mai, prima poziţie pe listă fiind ocupată de actualul europarlamentar PSD Corina Creţu, urmată de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, iar pe locul al treilea se află europarlamentarul Cătălin Ivan. Următoarele poziţii sunt ocupate de fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica, deputatul PC Maria Grapini, senatorul UNPR Damian Drăghici şi europarlamentarul Daciana Sârbu. În total, lista Alianţei cuprinde 42 de candidaţi. În declaraţia ce a urmat depunerii dosarelor, preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a urat succes candidaţilor PSD-PC-UNPR şi a reamintit că mizează pe mai multe mandate decât cele zece locuri deţinute în prezent. De asemenea, Ponta nu a uitat de adversarii politici, lansând un atac la adresa Monicăi Macovei şi a Elenei Băsescu. “Pot să vă garantez că cei care ne vor reprezenta în PE nu vor face la fel ca Monica Macovei şi Elena Băsescu, care s-au comportat precum două ţaţe europene, care se ceartă între ele. Amândouă sunt creaţii, la propriu sau la figurat, ale preşedintelui Băsescu”, a spus Ponta.

PROMISIUNI DEŞARTE La o zi după Alianţa PSD-PC-UNPR, ieri a venit şi rândul PDL să depună la BEC lista de candidaţi, care este deschisă de Theodor Stolojan, urmat de Monica Macovei, Traian Ungurean, Marian Jean Marinescu şi Daniel Buda. În discursul său după depunerea dosarului, Macovei a vorbit despre performanţele partidului la PE. “PDL a avut 60 de rapoarte, legi, descărcări de gestiune, aproape dublu decât delegaţiile PSD şi PNL la un loc. Am lucrat să apărăm interesele României în UE”, a spus Macovei. Din păcate, afirmaţiile Monicăi Macovei sunt doar vorbe în vânt. A spus-o chiar social democratul Cătălin Ivan, care a declarat că europarlamentarii PDL vor avea multe explicaţii de dat alegătorilor români cu privire la activitatea lor de sabotare a intereselor României în PE. „Ei au fost cei care au intoxicat constant politicienii europeni cu privire la situaţia din România, prin răspândirea de minciuni şi informaţii incomplete, conturând astfel ţării noastre o imagine nefavorabilă şi total nedreaptă. Nu poţi să faci lobby împotriva interesului României de a adera la spaţiul Schengen, să ceri sancţionarea României chiar cu tăierea fondurilor europene, cum a făcut Monica Macovei, iar apoi să pretinzi că reprezinţi interesele naţionale“, a spus Ivan. La declaraţia lui Ivan mai poate fi adăugat şi faptul că PDL a promovat în PE imaginea extremistului Laszlo Tokes şi a Elenei Băsescu, care s-a întrecut în gafe.

Elena Băsescu, repetentă

Şi, apropo de activitatea europarlamentarilor români, participanţii la un sondaj de opinie, realizat de institutul CSCI, au acordat politicienilor PSD nota medie 6,0, cea mai mare fiind obţinută de Corina Creţu - 6,9, iar cea mai mică, de Claudiu Ciprian Tănăsescu - 5,3. Pe locul al doilea se află liberalii, cu o notă medie de 5,8. Cel mai bine s-a descurcat Renate Weber - 6,7, iar cea mai mică notă i-a fost oferită lui Ovidiu Silaghi - 5,2. Dintre democrat liberali, Theodor Stolojan a obţinut nota 6,5, la polul opus fiind Elena Băsescu - 4,0, media grupului PDL fiind de 5,3.



12