APEL! VENIȚI să donați sânge la Mangalia!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

APEL! VENIȚI să donați sânge la Mangalia!

Sănătate 13 Noiembrie 2018 / 12:13 1164 accesări

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța continuă campania de promovare a donării de sânge, dar și organizarea colectelor mobile.
Toți cei care doresc să ajute la salvarea de vieți, dar sunt din localități îndepărtate de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța și nu se pot deplasa, trebuie să știe că, la inițiativa conducerii unității, de ani buni sunt organizate și colecte mobile de sânge. Astfel, o echipă a CRTS se deplasează în localități îndepărtate, anunțând în prealabil acțiunile. De această dată, o astfel de colectă mobilă va avea loc la Mangalia, sâmbătă, 17 noiembrie, la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitatea Mangalia, între orele 08.30 și 13.30.
Acțiunea de sâmbăta este organizată de un grup de voluntari din localitate, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta și Primăria Municipiului Mangalia.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

Specialiștii CRTS au anunțat cine poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile. Pot dona sânge persoane cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală), cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime, constituţie), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minimum 500 ml de lichide. Intervalul minim între 2 donări este de 2 luni, iar numărul maxim de donări/an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbaţi (în funcţie de evaluarea medicală). Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reşedinţa în oraşul Constanţa, pentru o perioadă de o lună.12
Pagina a fost generata in 0.1271 secunde